advanced engineering

Waterstofaandrijving enerzijds en de metaverse anderzijds dragen bij aan klimaatneutraliteit en efficiëntiewinst. Dat waren twee conclusies op Advanced Engineering vorige week. Atlas Copco gelooft in de rol van waterstof en Microsoft en ETH Zürich zien de industriële metavers als een gamechanger voor de industrie.


Twee dagen lang werd Antwerp Expo overspoeld door ondernemers, ingenieurs, designers… die allemaal eenzelfde doel hadden: mee zijn, of blijven, met de nieuwste trends binnen industriële productie. Eén van de hoogtepunten was de presentatie van pionier Mark Pollefeys van Microsoft. Tijdens zijn inspiratiesessie belichtte hij de mogelijkheden van Mixed Reality en de technologie achter de Hololens 2 toe.

5e editie in 2024 gaat Antwerp Expo volledig vullen

Mark Pollefeys tijdens zijn presentatie.

Mensen effectief laten samenwerken ondanks afstand

In zijn Lab in Zürich werkt Mark Pollefeys,  professor computerwetenschappen aan de ETH en directeur van het Microsoft Mixed Reality and AI Lab, aan de Microsoft Hololens 2, een slimme bril die niet alleen zijn omgeving, maar ook wat de gebruiker doet, in kaart kan brengen aan de hand van digital twin technologie en perceptiealgoritmes. “Een camera op de lens volgt al hun bewegingen, terwijl ze zelf info over de machine te zien krijgen, perfect in 3D. Hiermee willen we operatoren volledig handsfree laten interageren met virtuele werelden en mensen effectief laten samenwerken ondanks de afstand, voor bijvoorbeeld ondersteuning of opleiding.” Mark Pollefeys is overtuigd van de kracht van de Advanced Engineering beurs: “Je ziet hier heel veel verschillende nieuwe technologieën naast elkaar, wat je een beter beeld geeft van hoe dit in de toekomst kan samenkomen.”

Atlas Copco: waterstof aandrijvingen

Twee andere grote spelers die zich op het event in een van de Inspiration sessies presenteerden waren Atlas Copco en DAF Trucks. Hans Magits, Engineering Manager bij Atlas Copco, is overtuigd van de rol die waterstof gaat spelen. “Bij Atlas Copco werken we aan waterstofprocessoren voor allerlei toepassingen”, lichtte Magits toe. Een van die waterstofprocessoren had Atlas Copco meegenomen naar Advanced Engineering. “Met ons assortiment kunnen verschillende gewenste einddrukken behaald worden en ook de hydraulische technologie om de zuigercompressor aan te drijven voor hogere drukken is er al. We blijven onze pijlen echter richten op de toekomst, bijvoorbeeld op nóg hogere druk voor de toekomstige tankstations.”


Digitalisering in alle processen

Ook bij DAF Trucks blikken ze tevreden terug. “Alle processen ondergaan momenteel een fase van digitalisering, zo ook bij ons”, geeft Bart van Lotringen, Design Director bij DAF Trucks, aan. Zij hanteren VR en AR bij ontwikkelingsprocessen zodat designs snel vergeleken kunnen worden en men samen met de chauffeurs de juiste oplossingen vindt. “Het is dus heel fijn en interessant om hier de VR/AR zone te kunnen bezoeken. Bovendien hebben we heel wat vacatures binnen ontwikkeling en hebben we op deze beurs dus de ideale doelgroep kunnen bereiken.”

Vooruitblik naar jubileum

Volgend jaar zal de 5e editie van Advanced Engineering plaatsvinden. Dit jubileum wordt gevierd met een unieke editie van het event, dat bij wil dragen aan een versnelde implementatie van de nieuwste technieken in de Belgische industrie. “We kijken alvast uit naar die volgende editie op 15 & 16 mei 2024 in Antwerp Expo”, zegt Jeroen  Arnouts, Head of Events bij Easyfairs. “Het wordt groter dan ooit, want naast Advanced Engineering zal ook Welding Week – Subcontracting & Metal – onderdeel van Advanced Manufacturing plaatsvinden. Alle hallen van Antwerp Expo zullen dan gevuld zijn met meer dan 250 exposanten.”

Pin It on Pinterest