Advanced Engineering

De uitdagingen in productontwikkeling, engineering en prototyping nemen alsmaar verder toe. Verschillende trends dwingen de product engineers al vroeg in het proces naar de maakbaarheid te kijken. Hier tegenover staat dat ze tegenwoordig over veel meer tools beschikken dan pure ontwerp- en tekensoftware. Advanced Engineering brengt ze in beeld, van design en engineering tot en met prototyping.


En sprekend voorbeeld hoe technologie productontwikkelaars ondersteunt, is de nieuwe generatie DAF Trucks waarmee de Eindhovense vrachtwagenbouwer nu al voor het tweede jaar op rij de International Truck of the Year Award in de wacht heeft gesleept. Door 16 centimeter van de 50 centimeter extra ruimte die Europese regels sinds 2020 toestaan, te benutten om de aerodynamica van het cabinefront te verbeteren, rijdt de nieuwe generatie DAF vrachtwagens een pak zuiniger. De verbeterde aerodynamica is goed voor bijna een vijfde van de in totaal 10% brandstofbesparing.

DAF Truck spaart veel tijd door onderdelen op afstand te controleren

VR bij DAF Trucks (foto Advanced Engineering / DAF Trucks)

DAF Trucks werkt met virtuele ruimte

Het engineering team van DAF Trucks kreeg gaandeweg de ontwikkeling met een onverwachte hinderpaal te maken: Covid19. De pandemie met alle beperkingen brak precies op het moment uit dat het team prototypes en tooling wilde laten bouwen, deels in China. Dankzij digitalisering is het gelukt de lancering van de nieuwe DAF midden 2021 precies volgens planning door te laten gaan, aldus Bart van Lotringen, design directeur bij DAF Trucks in een blogpost op de website van Advanced Engineering, het event voor productontwikkeling in de Benelux maakindustrie. Het designteam versnelde de digitale transformatie. Dit heeft blijvende gevolgen voor de manier van werken bij DAF. “Onderdelen vanuit China naar Europa sturen voor controle en ze vervolgens terugsturen om ze aan te passen kost weken; door ze op afstand te controleren besparen we veel tijd”, zegt Van Lotringen. Om efficiënter samen te werken met collega’s wereldwijd beschikt DAF over een virtuele kamer waarin de engineers rond een 3D-model van een truck kunnen lopen en deze van alle kanten samen kunnen bekijken. Nieuwe digitale tools maken het voor partijen in de productontwikkelingsketen makkelijker op afstand samen te werken, zoals Bart van Lotringen tijdens zijn Inspiration session op Advanced Engineering zal toelichten.

Advanced Engineering 2023: van AI tot de impact van de Critical Material Act

De betekenis van Kunstmatige Intelligentie

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de ketens van de maakindustrie. Kunstmatige Intelligentie (AI) zal hier komende tijd als nieuwe gereedschap voor productontwikkelaars bij komen.  De engineering beurs in Antwerpen zet samen met AI Vlaanderen het onderwerp dit jaar al op de agenda. Tijdens de eerste beursdag gebeurt dit door sprekers van Imec, MCS Scailable, Faktion en Proximus waarna ze met elkaar in debat gaan. Op de tweede beursdag wordt vanuit het Flanders AI Research Program nieuwe AI-technologie voor de maakindustrie gedemonstreerd; en presenteert de startup Leap Technologies de toepassing van virtuele sensoren voor niet-directe meetprocessen. Een ander onderwerpen in deze AI sessie gaat over door AI ondersteunde slimme productie van producten in een grote variatie met beperkte productiecapaciteit.  

Inspiratie en verdieping Tegenover de Inspiration Sessions in de ochtenduren, met op 25 mei onder andere Marc Pollefeys van Microsoft over de industriële metaverse en Pieter van Os van Circo over circulair ondernemen, staan ’s middags de indepth sessies op de agenda. Hierin diepen de sprekers de thema’s verder uit en worden concrete toepassingen uit de industrie toegelicht.  Verder is er dit jaar de Start-up Huddle op 25 mei. Op beide dagen is er ‘s middags een Lerarenprogramma met een speciale rondleiding langs de demo’s op de beursvloer.

Wat betekent de Critical Material Act voor productontwikkeling in de toekomst?

SIM Materials Forum is er weer met lezingen, demo’s en posterpresentaties.

SIM Materials forum

Advanced Engineering is dit jaar opnieuw het podium voor het SIM Materials Forum (24 mei). Dat gaat zowel over kansen die klimaat en schone energie bieden alsook over  uitdagingen die er zijn voor metalen in de energie transitie. Mamila Slupek from Eurometaux, keynote spreker over dit laatste onderwerp, gaat onder andere dieper in op de betekenis van de Critical Material Act van de EU. Daarna gaan in twee aparte sessies zo’n tien sprekers dieper in op de thema’s Climate & Energy en Digitalisation for Sustainability. Dit zijn onder andere Jan Peirs (BMT Aerospace) over de weg die de luchtvaarttoeleverancier heeft afgelegd met additive manufacturing van serieproductie en een duopresentatie van Deceuninck en 3D Systems over het hybride metaalprintproces van extrusiematrijzen.

110 exposanten en experience zones

Advanced Engineering biedt naast het lezingenprogramma een uitgebreide beursvloer, met dit jaar 110 exposanten uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen. Zij bestrijken een groot aantal deelgebieden uit de engineeringwereld. Tot slot kunnen bezoekers in de Experience Zones nieuwe technologie zelf ervaren, zoals VR en AR in de VR/AR zone, het gebruik van AI in de AI Hub, de workshop Next Level engineering met AI. Daarnaast zijn er live demo’s hoe technologie werk in de maakindustrie werkbaar maakt.

Bezoek aan Advanced Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo is gratis na registratie. Dat kan via deze link.

1 gedachte over “Engineering en productontwikkeling in de 21 eeuw: digitale tools onmisbaar

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest