Maakbedrijven in de regio Drechtsteden-Gorinchem gaan hun capaciteiten delen via het Tech2B platform. Dat doen ze via de nieuwe functie op het platform, shared assets. Maakbedrijven genereren omzet door hun flexibele capaciteit aan te bieden; andere maakbedrijven, startups en scale-ups krijgen laagdrempelig toegang tot de capaciteit, waarvan ze de beschikbaarheid via het platform zien. Dat helpt sneller te innoveren en de positie van alle partijen in de markt te versterken.


Smart Delta Drechtsteden, Duurzaamheidsfabriek, InnovationQuarter en het consortium Shared Assets bundelen hiervoor hun krachten en starten de pilot samen met Tech2B. Het gaat nadrukkelijk om het delen van zowel machines als expertise via het platform.

Bedrijven bieden hun beschikbare capaciteit rechtstreeks aan op nieuwe onderdeel van Tech2B platform

Aanjager van innovatie

Het delen van assets wordt alom gezien als een van de pijlers onder de verduurzaming van de maakindustrie. Tegelijkertijd is het een aanjager van innovatie. Start- en scale-ups en andere maakbedrijven krijgen immers direct toegang krijgen tot beschikbare capaciteit aan hoogwaardige productietechnologie en kennis. Ze kunnen op het Shared Asset platform van Tech2B direct zien wie welke capaciteit beschikbaar heeft en daar hun afwegingen op baseren. Voor de regio Drechtsteden-Gorinchem is vooral het aanjagen van innovatie een drijfveer voor deze pilot. De Duurzaamheidsfabriek faciliteert maakbedrijven bij digitalisering en automatisering, waarmee ze hun positie versterken. Dikwijls zijn investeringen te hoog voor het mkb. Of hebben een niet realistische terugverdientijd. Hier biedt Shared Asset een oplossing.

Positief voor beide partijen

Het mes snijdt aan twee kanten. Maakbedrijven die hun assets, zoals machines, testcapaciteiten, expertise et cetera, delen met andere, kunnen daarmee hun omzet verhogen en hun investeringsrisico’s mitigeren. Het gaat hier om het flexibele deel van hun assets. Voor de gebruikers, dat kunnen startups zijn maar ook andere maakbedrijven of partijen uit de industrie, biedt shared assets laagdrempelig toegang tot machines, kennis en geavanceerde productieprocessen. Het grote verschil met de manier waarop maakbedrijven zich tot nog toe aanbieden op de online platformen, is dat aanbieders nu hun beschikbare capaciteit direct zichtbaar maken op asset niveau.

Economische ontwikkeling stimuleren

Het consortium Shared Assets wil op twee manieren impact maken op de economische kracht van de regio Drechtsteden. Naast het direct bij elkaar brengen van vraag en aanbod wil het consortium met dit project ook bijdragen aan de ontwikkeling van de Smart Campus Leerpark in Dordrecht. Deze campus moet uitgroeien tot een hotspot op het vlak van smart industry en het ondersteunen van de regionale maakindustrie. Met de komst van de ‘Maakfabriek’ wordt het ondersteunen van dit type bedrijven een belangrijke succesfactor voor acquisitie en behoud in de regio. Hier komt zo’n waar 1000 tot 1500 m² ruimte beschikbaar voor voornamelijk scale-ups in de maakindustrie,

Project partners in de pilot zijn Smart Delta Drechtsteden, Duurzaamheidsfabriek, Haagse Hogeschool, Machinefabriek De Waal, Faes Cases BV, MDIM, Innovatie Roadmap Smart Manufacturing en Tech2B.

Pin It on Pinterest