De hoogste baas van ArcelorMittal in Europa waarschuwt in De Tijd voor de-industrialisatie van Europa. Dat is de prijs die Europa betaalt om voorop te lopen in de strijd tegen klimaatverandering.


Geert Van Poelvoorde, CEO van de Europese tak van ArcelorMittal, verwacht dat de Europese staalindustrie het komend decennium nogmaals gaat krimpen. Nadat er in tien jaar tijd al 20 procent vanaf is gegaan, zal komende tien jaar nog eens 20 procent verdwijnen. “Europa is de enige regio ter wereld waar de staalindustrie krimpt, terwijl we al minder dan 10 procent van de wereldproductie vertegenwoordigen.”

Na basisindustrie dreigt de rest te verdwijnen

Hij waarschuwt in het interview dat Europa bezig is de voorraadketens door te knippen en daarmee de deur op een kier zet om af te bouwen wat boven op de staal als basisindustrie is gekomen. “We moeten goed beseffen dat een krimp van de industrie in Europa ook een krimp van onze opgebouwde welvaart zal betekenen.” Hij vindt deze ontwikkeling tegenstrijdig met de verduurzamingsdrang. Halen we straks staal voor windmolens uit China, dat lang onderweg is en waar minder duurzaam geproduceerd wordt?” De ArcelorMittal topman staat niet negatief tegenover de strijd tegen klimaatverandering, maar constateert dat de rest van de wereld de die agenda niet volgt. En dan is de-industrialisatie het resultaat.

De-industrialisatie van Duitsland begonnen?

Geert Van Poelvoorde staat overigens niet alleen in deze kritiek op de groene agenda van de Europese Commissie. Recent kwam het Duitse Instituts der deutschen Wirtschaft (IW) tot de slotsom dat nooit eerder Duitse bedrijven zoveel mèèr buiten Duitsland hebben geïnvesteerd dan buitenlandse bedrijven in Duitsland investeerden. Verleden jaar bedroeg het verschil 125 miljard euro in het nadeel van Duitsland. Vooral de buitenlandse investeringen zijn volledig ingestort, aldus IW. Slechts 10,5 miljard euro investeerden buitenlandse partijen in Duitsland.

Duitsland verliest aantrekkelijkheid

Als redenen noemt IW naast het gebrek aan vakmensen en het naderend einde van de verbrandingsmotor de investeringsmaatregelen zoals de Amerikaanse Inflation Reduction Act die investeringen buiten Duitsland attractiever maken. De hoge energieprijzen in Duitsland, nog hoger dan gemiddeld in de EU, verergeren het probleem.  IW noemt de cijfers alarmerend en in het ergste geval het begin van de-industrialisatie van Duitsland.

Pin It on Pinterest