Automatisering is een van de belangrijke thema’s van de komende EMO. Wereldwijd worstelen verspaners met een tekort aan geschoolde CNC-operators. Bovendien willen ze  zichzelf beschermen tegen onverwachte onderbrekingen in de supply chain. Vier automatiseerders uit de Benelux demonstreren op de EMO de volgende stappen qua automatisering in de verspaning.


RoboJob, BMO Automation, Halter CNC Automation en Cellro: ze staan dit jaar alle vier in hal 15 van de beurs. BMO, Halter en RoboJob zelfs naast elkaar; Cellro staat even verder op. Wat de system integrators uit de Benelux gemeen hebben, is dat ze de EMO-bezoekers laten zien dat automatisering verder gaat dan een robot aan een CNC-machine plaatsen. Precies wat de bedrijven vragen, nu ze oplossingen zoeken om flexibeler en sneller te reageren op veranderingen in de vraag van de markt.  


Flexibele automatisering vraagt meer dan robot

RoboJob demonstreert de flexibiliteit van het Tower systeem op de eigen stand.


RoboJob: 14 systemen op 6 stand

RoboJob pakt vier jaar na de editie waarop het de Tower en Turn-Assist en Mill-Assist op de EMO toonde dit jaar nog groter uit. Er staan onder andere robotlaadsystemen bij partners uit de machinebouw zoals Mazak, Okuma, Smec, Victor en Emco. Inclusief de robots op de eigen stand, betekent dit dat er 14 RoboJob systemen te zien zijn.  Helmut De Roovere, CEO: “Dit zijn allemaal partners van RoboJob die vertrouwen hebben in onze oplossingen en onze technologie ook willen tonen aan hun klanten.” Duitsland is ondertussen de grootste markt voor de Belgische system integrator. Met het Tower systeem maar ook met het eerder dit jaar in Brussel al gedemonstreerde systeem om pallets en producten op de Mill-Assist te kunnen handlen (met HWR-klemmen), vergroot RoboJob de flexibiliteit in automatisering verder.


BMO Automation: logistiek optimaliseren

Efficiënter en flexibeler verspanen vergt namelijk optimalisatie van de logistiek rond de robotcel, zegt Frank Biemans, CEO van de Limburgse automatiseerder. “Door de logistiek te automatiseren, kunnen we medewerkers beter benutten en de logistieke taken weghalen.” Bedrijven moeten eilandoplossingen de stap zetten naar de autonome fabriek. Ze moeten de stap maken van single batch naar multi batch automatisering. Nu de vraag hoog blijft en CNC-operators steeds moeilijker te vinden zijn, kunnen bedrijven met multi-batch automatisering hun spindelrendementen verhogen en vooral hun doorlooptijden verkorten. Nu zijn de vakmensen dagelijks eerst bezig om de robotcellen leeg te halen met de productie van ’s nachts. Dat kan anders. In Hannover laat BMO zien hoe je hier de eerste stappen in kunt maken.

De Operator Performance Ratio van BMO geeft precies aan waarom bedrijven een volgende stap moeten zetten op automatiseringsgebied.


Halter CNC Automation: oneindige flexibiliteit

Ook bij Halter CNC Automation draait het om flexibiliteit. Op de EMO demonstreert het Nederlandse bedrijf niet alleen plug-and-play oplossing voor nieuwe of bestaande CNC-machines, maar ook automatisering van het totale proces in de verspanende fabriek. Dat gebeurt met een Halter Universal Premium systeem. De robot belaadt de Makro-Grip klemmen van Lang Technik op een 5-assige machine. Deze klem is zodanig ontworpen dat het werkstuk van vijf kanten optimaal bereikbaar is voor de spindel. Na de bewerking pakt de Halter robot de klem met daarin het werkstuk en plaats deze op een Mututoyo MiStar 565 CMM voor geautomatiseerde kwaliteitscontrole. Eventueel kunnen er ook meerdere CNC-machines aan de cel worden geplaatst. Met deze oplossing komen de producten inclusief meetrapport van de cel. Halter toont daarnaast een Universal Big met een oplossing voor het beladen van lange assen, tot 1.000 mm lengte en 50 kg gewicht.


Cellro: online platform Manufacturing Intelligence

Cellro neemt de EMO-bezoekers mee op een reis door de verschillende stappen qua automatisering, van eenvoudige robotbelading tot een volledig uitgewerkt platform dat data uit CNC-machines en ERP/MES systemen haalt en productiemanagers hun planning makkelijker laat optimalieren. Cellro spreekt over vier stappen in de automatiseringsroadmap. Voor de bedrijven die in de vierde fase konen, ontwikkelt het bedrijf een data gedreven online platform. Op basis van data krijgen de productiemanagers en operators de tools om planning te optimaliseren, sneller te communiceren naar klanten, gereedschappen beheren, de productie monitoren en bijsturen. Ongeacht waar ze zich bevinden.

De EMO Hannover vindt van 17-23 september plaats in Hannover. De vier automatiseringsbedrijven uit de Benelux vind je in hal 15. Gratis toegangskaarten kun je via deze link aanvragen, gebruik code KSvGm.

Pin It on Pinterest