Sodick

De Ridder pakt komend jaar op de TechniShow volop uit met automatisering. Niet alleen bij de CNC-bewerkingscentra van onder andere Yasda, EMCO en het nieuwe merk Gentiger. Ook de Blohm vlakslijpmachine, de Studer rondslijpmachine én de draadvonkmachine van Sodick worden getoond met automatisering.


De importeur van metaalbewerkingsmachines laat daarbij niet alleen automatiseringen van de fabrikanten zelf en van system integrators, zoals RoboJob, zien maar ook eigen oplossingen. De automatisering die wordt gekoppeld aan de Sodick draadvonkmachine is van het Zwitserse merk Wenger. In combinatie met een Erowa nulpuntspansysteem wordt hiermee een totaaloplossing voorgesteld voor high-end vonken.


Automatisering kan ook bij draadvonkmachine al snel lonend zijn

De Ridder kiest voor de automatiseringsoplossingen van het Zwitserse Wenger, zoals de WeBot 260. Op de TechniShow wordt een Sodick ALC600P igroove met een Wenger Webot robot getoond. Wenger bouwt onder andere de automatisering voor Studer die de slijpmachinefabrikant als Uniload op de markt brengt. Op de stand vind je dan ook tevens een Studer CNC rondslijpmachine type S31 met een Uniload.


Interessant voor kleine series

“We hebben meerdere projecten voor klanten gerealiseerd, ook met eigen oplossingen. Dat willen we op de TechniShow tonen,” zegt Hans Wisman, samen met Tom Noens verantwoordelijk voor de verkoop van Sodick draad- en zinkvonkmachines in de Benelux. “We kunnen voor elke toepassing een oplossing aanbieden zonder dat we aan één partij gebonden zijn.” Met name de cobot in combinatie met een Blohm vlakslijpmachine is volgens hem al vlug een interessante oplossing zodra er maar sprake is van een kleine serie.


Tussenoplossing: nulpuntspansysteem

Ook het werken met een nulpuntspansysteem kan lonend zijn. “Hierdoor kun je de stukken buiten de machine al opspannen en uitlijnen. Daarmee boek je tijdwinst omdat de machine direct door kan met het volgend product”, vult Tom Noens aan. Een uur machinestilstand kost tijd. Tom Noens noemt het werken met een nulpuntspansysteem een goede tussenoplossing tussen manueel en automatisch beladen van een Sodick draadvonkmachine. Daarnaast heeft elke Sodick machine standaard een meetcyclus om met een taster het nulpunt te bepalen. Deze taster kan ook naderhand nog in de machine ingebouwd worden.


Personeelstekort

Uiteindelijk zullen waarschijnlijk meer bedrijven de stap naar automatisering maken. “Als ze geen personeel meer vinden, moeten bedrijven wel automatiseren”, besluit Hans Wisman. Sodick heeft overigens op de EMO een nieuwe lijn draadvonkmachines geïntroduceerd, de VN400Q en VN600Q. Het gaat hier om een basismodel voor bedrijven die de eerste stappen zetten op het vlak van draadvonken of die geen ruwheden tot 0.05µm Ra hoeven te halen zoals mogelijk op de premium ALC-serie draadvonkers van Sodick.


De TechniShow vindt komend jaar plaats van 12-15 maart in Jaarbeurs Utrecht.


Pin It on Pinterest