RoboJob demonstreert op het Open House van Mazak deze week slim automatiseren met de Mill Gripper met twee Schunk EGU 70 grippers. Hiermee wisselt de robot de bekken van de klem, een noviteit die vorig jaar tijdens de huisshow van Mazak nog als prototype werd getoond. Draaien met de CoroTurn Prime is een andere vorm van slim automatiseren.


Liefst twee Tower systemen demonstreert RoboJob deze week op het Open House van Mazak in Leuven, dit jaar onder de noemer Advanced Manufacturing. Naast de grote Tower aan een Integrex I450H-ST staat er een kleinere versie van 3,5 meter, gekoppeld aan een Mazak Variaxis C600 5-assig bewerkingscentrum.

Robot wisselt bekken in opspanklem; slim automatiseren zorgt voor grotere autonomie robotcel


Automatisch bekken wisselen

In deze laatste opstelling wisselt de robot de bekken in de klem (Schunk 160 BWA). Dit gebeurt met de Mill Gripper (waarmee ook de werkstukken worden opgepakt). Door de schuine positionering van de tafel tijdens het wisselen, zijn er geen complexe oplossingen nodig. De gripper plaatst deze tegen de spanrichting in op de schuin staande klem waardoor de bekken automatisch goed positioneert. De 35 kilogram robot kan met een dubbele gripper werkstukken tot 15 kilogram wisselen, met een buitengrijpbereik van 10 tot 140 mm. Door 180 graden te draaien wordt het bereik vergroot tot 270 mm, zonder dat de operator iets hoeft te doen.


Lichtere robot voor palletwisseling

Binnenkort introduceert RoboJob ook een grijper van Schunk voor de 35 kilogram robot waarmee pallets gewisseld kunnen worden. Nu is hiervoor een 70 kilogram robot nodig omdat de servogripper van RoboJob alleen al 35 kilogram weegt.  De nieuwe oplossing is aanzienlijk lichter waardoor voor veel toepassingen de 35 kilogram robot voldoende is voor palletwisseling. Dit scheelt niet alleen in de kosten, de installatie kan dan ook veel compacter zijn.


Slimmer draaien

De servogripper van RoboJob wordt met een 70 kilogram robot gedemonstreerd aan een Mazak Integrex i450H-ST. De Integrexlijn, waarmee Mazak multitasking bewerken op de kaart heeft gezet, viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Gecombineerd met de Rota NCF Plus 2 van Schunk kan de robot de bekken van de klauwplaat wisselen. Mazak demonstreert samen met Sandvik Coromant het volledig bewerken van een complex onderdeel in één opspanning. Hierbij wordt in de onderste turret de CoroTurn Prime bewerking gedaan. Met deze nieuwe Y-as draaibewerking kunnen de gereedschappen in alle richtingen draaien. Dat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de productiviteit.


Pin It on Pinterest