Wisselende vraag van klanten en medewerkers die een kortere werkweek willen. Dat zijn twee factoren waar de verspanende industrie rekening mee moet gaan houden. Het vergt een andere kijk op automatisering. Bedrijven moeten door te digitaliseren de stap maken naar meer georganiseerde en continue productie, zegt Arnoud de Kuijper, CEO van Cellro.Cellro is een van de exposanten op het themaplein Productieautomatisering op de TechniShow en neemt ook deel aan de Guided Tour rond dit thema. Hierin ontdekken de deelnemers niet alleen innovaties op het vlak van opspannen en robotiseren, maar nadrukkelijk ook de betekenis van papierloos werken in de verspaning. Dat is namelijk de volgende stap in productieautomatisering en gaat verder dan het met de robot beladen van CNC-machines.  Op het themaplein wordt een compleet geïntegreerde productiestraat live gedemonstreerd; van orderinvoer in ERP tot en met de onbemande productie en controle.

Cellro CEO Arnoud de Kuijper: flexibiliteit in productie moet omhoog


Snel inspelen op pieken in de productie

“Bij veel verspanende bedrijven pauzeert het werkproces tijdelijk bij het aanleveren van materialen, gereedschappen en spanmiddelen aan machines. Door het digitaliseren van essentiële processen zoals werkvoorbereiding, gereedschapsmanagement, job planning en meetsystemen, zetten verspanende bedrijven een belangrijke stap naar meer georganiseerde en continue productie”, legt Arnoud de Kuijper uit. En dat is nodig om in te kunnen spelen op de twee trends die hij schetst. Hij verwacht namelijk dat 2024 in het teken zal staan van de wisselende vraag van klanten: drukke periodes met pieken worden afgewisseld met tijden waarin er minder werk is. “Dit vraagt om een dynamische benadering van productiviteit.”

Ontdek de nieuwe ontwikkelingen in automatisering en digitalisering op Themaplein Productieautomatisering op TechniShow

Het Greissel omkeerstation dat Cellro in de cellen gebruikt.


Slim menselijk kapitaal inzetten

Tegelijkertijd merkt hij dat bedrijven op zoek moeten naar een nieuwe balans tussen de inzet van medewerkers, machines en automatisering. Deze balans wordt belangrijker naarmate de jongere generatie de voorkeur geeft aan een kortere werkweek. “Het vermogen om snel en efficiënt te reageren op veranderende marktvragen, gecombineerd met een slimme inzet van menselijke en technologische middelen, wordt cruciaal”, aldus Arnoud de Kuijper. De Cellro CEO wijst erop dat het belangrijk is goed na te denken over wat je automatiseert. Automatisering is niet altijd kosteneffectief. “Denk aan de 80-20 regel: wat als je 80% van het meest voorkomende werk automatiseert? Zo’n benadering kan de investering halveren.”


Digitaal platform

Cellro speelt op deze ontwikkelingen in door het gestandaardiseerde automatiseringsportfolio uit te breiden met onder andere geavanceerde grijpertechnologieën, zoals de R-C2 | 6S in samenwerking met Greissel. Modulariteit staat ook hoog op de agenda, omdat automatisering dan mee kan groeien met het bedrijf. Verder ontwikkelt Cellro een manufacturing intelligence platform dat bedrijven real-time inzicht geeft en data-analyse mogelijk maakt voor verdere procesverbeteringen.


Wil je meer te weten komen over de oplossingen om de productie te automatiseren en digitaliseren, kom dan tijdens de TechniShow 2024 naar het Themaplein Productieautomatisering of meld je aan voor de Guided Tour Productieautomatisering.

Pin It on Pinterest