Made-in-Europe.nu
Streetscooter

European 4.0 Transformation Center in Aken

Bij de universiteit van Aken komt een Europees centrum waar de industrie de transitie naar Industrie 4.0 live kan ervaren. Het European 4.0 Transformation Center wordt ondergebracht in de fabriek waar de Streetscooter wordt geproduceerd, een elektrische stadsauto. Het Amerikaanse PTC is een van de mede-oprichters van het centrum.

PTC een van de mede-oprichters van transformatiecentrum voor Industrie 4.0

Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt tijdens de Hannover Messe. Volgens PTC is het tijd om de Industrie 4.0 concepten, oftewel the Internet of Things, concreet te maken. “Hoe transformeren we de business? Dat gaan we in Aken op een interactieve wijze doen.”

 

Zo ziet het Akense model eruit.
Zo ziet het Akense model eruit.

Praktische referenties

PTC ontwikkelt een aantal softwaresystemen die bedrijven helpen te transformeren naar fabrikant en leverancier van slimme connected producten om daarmee hun concurrentiepositie te versterken. De laatste twee jaar zet PTC sterk in op Industrie 4.0, onder andere met een aantal gerichte overnames. Nu start men de samenwerking met de Streetscooterfabriek in Aken. Het Europese 4.0 Transformatie Centrum gaat in de praktijk toepassingen laten zien van onder andere system engineering, product- en service life cycle management, ERP en dat alles in een connected omgeving. Bedrijven kunnen hier live ervaren wat Industrie 4.0 inhoudt en voor ze kan betekenen. Volgens Jim Heppelmann, CEO van PTC, leidt dit tot praktische referenties voor de industrie. Naast de demonstratiefabriek, waar daadwerkelijk geproduceerd wordt, is er in het centrum een service, smart systems en IT innovation lab en een operations center. In dit laatste kunnen proces- en IT-concepten getest worden met real life scenario’s. Doordat in de fabriek daadwerkelijk geproduceerd wordt en een groot aantal partijen daarbij betrokken zijn, kan er dus real life geëxperimenteerd worden. In het centrum gaan onderzoekers van de universiteit samenwerken met de mensen uit het bedrijfsleven om best practices te ontwikkelen voor de industrie.

 

Markt van triljoenen dollars

Rob Gremley, executive vice president bij PTC, benadrukte tijdens de presentatie in Hannover nog eens dat de technologie achter Industrie 4.0 pas op de tweede plaats komt. “Het gaat er vooral om hoe de industrie en de business veranderen. Wat gebeurt er als je de koppelingm et internet realiseert en wat zal het effect daarvan op de business zijn?” Hij wees nog eens op de astronomische bedragen die Industrie 4.0 moeten gaan opleveren. In meerdere studies wordt gesproken over een markt van 3 tot 6 triljoen dollar tegen 2020. Dat bedrag moet ofwel aan kostenbesparingen worden geboekt of aan nieuwe business. “Wij denken dat vooral de industrie dat waar moet gaan maken”, aldus Gremley.

 

Pin It on Pinterest