Made-in-Europe.nu

Concept Laser: spuitgietmatrijs 3D printen zonder uitstoter

Concept Laser ontwikkelt samen met het Laser Zentrum Nord een uniek concept van een 3D geprinte spuitgietmatrijs. Uitstoters kunnen achterwege blijven doordat er poreuze structuren worden geprint, waar wel lucht uit kan maar geen kunststof door kan binnendringen.

 

Fabrikant AM-machines ontwikkelt met Laser Zentrum Nord innovatief matrijsconcept

Dit is een van de projecten waar de fabrikant van additive manufacturing machines voor metalen componenten aan werkt. Günter Hofmann, directeur van het moederbedrijf van Concept Laser, de Hofmann Innovation Group, heeft op Moulding Expo een en ander toegelicht. Het doel van het gezamenlijk onderzoek is spuitgietmatrijzen te bouwen zonder beweegbare delen. “Dankzij 3D printen kun je functies integreren, zoals de functie van uitstoters.”

 

Günter Hofmann
Günter Hofmann presenteerde tijdens Moulding Expo het project om spuitgietmatrijzen zonder uitstoters te bouwen, mogelijk gemaakt dankzij additive manufacturing.

Microkanalen 3D printen

Behalve Concept Laser is ook Werkzeugbau Siegfried Hofmann onderdeel van deze Duitse groep. Uit deze gereedschapbouwer is de producent van selective laser melting machines eind vorige eeuw voortgekomen. Sinds 2000 opereert Concept Laser onder een eigen naam. Een van de nieuwe onderzoeken waar de groep samen met het onderzoeksinstituut uit Hamburg aan werkt, is het ontwikkelen van een matrijs zonder bewegende delen doordat 3D printen het integreren van functies mogelijk maakt. Dat wil men realiseren door op bepaalde punten aan het matrijsoppervlak heel gecontroleerd een poreuze structuur te printen. “Deze microkanalen zijn zodanig dat we er wel lucht door naar buiten kunnen blazen, maar dat de kunststof tijdens het spuitgieten er niet door in de matrijs binnendringt”, legt Hofmann uit. Deze microkanalen vervangen dus de mechanische uitstoter van een spuitgietmatrijs. Via deze microkanalen kan men eveneens ontluchten. Günter Hofmann denkt dat additive manufacturing het van dit soort innovaties moet hebben. “Beslissend is dat we méér bereiken door in 3D te werken.” Essentieel hiervoor is wel dat de constructeur in 3D gaat denken.

 

Elk jaar sneller en groter

De directeur van het Duitse familiebedrijf gelooft in een constante verhoging van de productiviteit van de 3D metaalprinters. “Gedreven door de eisen van de luchtvaartindustrie worden de machines elk jaar tientallen procenten sneller en groter.” Eind dit jaar introduceert Concept Laser de X 2000, met een bereik van 800 bij 400 bij 500 mm. Deze is voorzien van twee fiberlaserbronnen met een vermogen van elk 1000 W. Er bestaan al plannen om een nog grotere machine te bouwen.

Concept Laser wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré. Dat houdt op 21 en 22 mei open huis in Vianen. Behalve de verspanende machines van Haas worden dan ook de3D printers van zowel 3D Systems (kunststoffen) als Concept Laser (metaal) getoond.

FOTO: een 3D geprint gereedschap met interne koelkanalen (foto:  Siegfried Hofmann Werkzeugbau)

 

1 comment

Pin It on Pinterest