Made-in-Europe.nu

Rusland wil afhankelijkheid Westerse bewerkingstechnologie verkleinen

Rusland wil de komende jaren minder afhankelijk worden van met name buitenlandse lees Westerse (machine)technologie. Sinds kort loopt er een nieuw industrieprogramma waarin machinebouwers bij naam worden genoemd. Hun machines moeten gesubstitueerd worden door Russische merken. Ook Hembrug staat op deze lijst.

 

Russen geven voorrang aan eigen machine-industrie

De Duitse industriekrant Produktion heeft de hand op de ‘zwarte lijst’ weten te leggen en heeft deze laten vertalen. Het gaat om een groot aantal industrieproducten, waaronder CNC gereedschapmachines. Een zegsman van Germany Trade and Invest zegt in het artikel dat het Russische ministerie van Industrie en Handel bij aankopen waar overheidssteun mee gemoeid is, het liefst de binnenlandse machine-industrie voorrang te geven. Sinds kort zijn deze maatregelen, als reactie op de Westerse sancties, verder aangescherpt.

 

Afhankelijkheid terugbrengen tot 40%

Het concrete doel is dat de Russische industrie de afhankelijkheid van importproducten tegen 2020 heeft teruggebracht van 88 procent nu naar 40 procent. In bedrijven die met staatsgelden werken, moet in 2020 60 procent van de machines van Russische makelij zijn. In de herfst van dit jaar moet er een definitieve lijst liggen met machines van Westerse fabrikanten waar de Russen een binnenlands product dan wel een Aziatisch alternatief zoeken. Wel zeggen de Russen dat Westerse bedrijven die straks aan de nog op te stellen criteria voldoen en in het land investeren, beschouwd worden als Russische producent.

 

Wat staat er op de zwarte lijst?

De redactie van Produktion heeft de lijst laten vertalen. Hier kun je de lijst met gereedschapmachines downloaden. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat de Russen denken dat ze de huidige 60% import van CNC draaimachines kunnen verminderen door bijvoorbeeld machines van het Chinese DMGT te kopen of door meer draaimachines van eigen bodem in te zetten. Bij de draaifreescentra is de Russische markt bijna helemaal (95%) afhankelijk van machinebouwers als DMG, Yamazak Mazak, Okuma, Kitamura, MAG en Niles-Simmons. Ook in deze categorie wil men in 2018 al minder afhankelijk zijn van import, maar in het rapport wordt opgemerkt dat dit lastig is vanwege de technische eisen aan dergelijke bewerkingscentra die niet gedekt worden door eigen fabrikanten.

 

Russisch alternatief voor Hembrug

In de groep ultraprecisie machines wordt Hembrug genoemd, samen met merken als Spinner, Moore, Presitech en Fanuc. Rusland is nu volledig afhankelijk van import als het om precisietechnologie gaat. Op de lijst staat echter dat OAO Vniinstrument Gruppe al meer dan 35 jaar know how op dit vlak heeft, onder andere afkomstig van het voormalige machinebouwconcern Krasnyj proletarii. Op het vlak van additive manufacuring is Rusland nu volledig afhankelijk van Westerse importmachines. De eigen ontwikkelingen zijn evenwel zo positief, dat ook hier vervanging binnen enkele jaren denkbaar is. Opvallend aan de hele lijst is dat de Russische metaalbewerking voor een zeer groot deel afhankelijk is van Westerse technologie, tot 100% voor sommige categorieën. Desondanks zien de Russen geen redenen om aan te nemen dat die afhankelijkheid over vijf jaar een pak minder kan zijn.

 

Duitse machinebouw hard geraakt

Vorig jaar hebben de Duits-Russische Auslandshandelskammer en Europe Asia Consulting nog onderzoek gedaan naar de effecten van zowel de roelbelcrisis als de politieke strubbelingen tussen het Westen en Rusland. Het best case scenario in deze studie voorziet in het bijleggen van de geschillen tussen het Westen en Rusland. Dan zou vanaf 2016 de handel weer kunnen groeien. Het worst case scenario is dat Rusland handelsstromen richting Azië verlegt. Dat brengt dan vanaf 2018 de Duitse export schade toe. De Duitse machinebouwers zouden door zo’n scenario zwaar getroffen worden.

 

Pin It on Pinterest