Made-in-Europe.nu
Peter Sander

Peter Sander (Airbus): Nu instappen in 3D metaalprinten

Peter Sander van Airbus zegt dat toeleveranciers nu moeten instappen in 3D metaalprinten. “We hebben 3D printers nodig. Bedrijven kunnen op dit vlak als verlengstuk van Premium Aerotec werken”, aldus de oproep van de Airbus topman.

 

3 topmannen in digimagazine Made-in-Europe over 3D metaalprinten

 

Peter Sander deed zijn uitspraak onlangs tijdens zijn keynotelezing op Rapid.Tech, waarover in de juli-editie van het Made-in-Europe digimagazine een uitgebreid artikel staat. Daarin vertelt Sander over de ervaringen die de groep al heeft opgedaan en gaat hij in op het project dat bij verspaningsdochter Premium Aerotec loopt.

 

Premium Aerotec halveert productiestappen

Premium Aerotec in het Noordduitse Varel is de grootste toeleverancier van verspaande onderdelen voor de Airbus vliegtuigen. sinds een jaar een 3D metaalprinter van Concept Laser in huis, een M2. Peter Sander: “De ervaringen in Varel laten zien dat we de productiestappen in de verspaning met 50% reduceren als we niet uit vol materiaal frezen.” Dat betekent in de praktijk dat 3D metaalprinten een flinke invloed krijgt op de verspaning. Frezen en draaien zullen minder worden. Premium Aerotec wordt de 3D printtoeleverancier van Airbus, zo kondigde Peter Sander aan. Maar het bedrijf kan de capaciteit niet alleen invullen. “We hebben 3D printers nodig. Bedrijven kunnen op dit vlak als verlengstuk van Premium Aerotec werken.”

 

cover
De cover van het nieuwe digimagazine juli 2015.

 

De blok Groep: kansen in de volle breedte

In hetzelfde digimagazine staat ook een interview met Martijn Witteveen van de Blok Groep, die recent heeft aangekondigd twee 3D metaalprinters van Concept Laser te kopen. “Nu is het moment om in te stappen”, zegt Martijn Witteveen, commercieel directeur van de Blok Groep. Hij ziet over de volle breedte van de markten waarin de toeleverancier opereert kansen voor 3D metaalprinten. Het accent zal in eerste instantie liggen op de luchtvaartindustrie en de automotive. “Daar merken we steeds meer vraag naar speciaal en moeilijk werk. Aan de prototypekant is het enorm interessant als je iets ontwikkelt en het snel kunt testen. Dat kan makkelijker en goedkoper met 3D metaalprinten.”

 

Simon Bambach: 3D metaalprinten wordt commodity technologie

De derde persoon die in dit digimagazine het thema 3D metaalprinten aansnijdt, is Simon Bambach, CEO van VDL ETG. Hij deed hierover enkele uitspraken na afloop van de opening van de Dutch Technology Week.  3D metaalprinten wordt binnen afzienbare tijd een standaard bewerkingstechnologie. Dat verwacht Simon Bambach, directeur VDL ETG. De hightech toeleverancier investeert daarom vooral in het vergroten van kennis van additive manufacturing. “We investeren in de engineering groep zodat die weet wat je met de techniek kunt.”  Bambach denkt dat deze 3D metaalprinters over enkele jaren bij tal van toeleveranciers zullen staan. Belangrijk is het te weten wat je ermee kunt. Want daarmee kun je als toeleverancier opschuiven richting value creation voor je klant.

 

Lees hier het artikel over Peter Sander van Airbus

En hier het verhaal over de Blok Groep

En tot slot het bericht van VDL ETG topman Simon Bambach (kader naast inleiding)

 

 

 

Pin It on Pinterest