Made-in-Europe.nu
first composites

CRP Repair 4.0: smart systeem reparatie carbon auto-onderdelen

De opmars van carbon in de automobielindustrie brengt heel nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom starten 7 instituten van de RWTH Aachen de ontwikkeling van een complete oplossing voor het herstellen van carbon vezel versterkte kunststof componenten (CRP). Het gaat om een smart solution, gebaseerd op Industrie 4.0, die binnen CRP Repair 4.0 ontwikkeld wordt. 

 

Werkzeugmaschinenlabor een van de onderzoeksinstellingen

De onderzoekers in Aken denken dat de opmars van vezel en dan met name carbonvezel versterkte kunststoffen in de auto-industrie door zet. Laag gewicht, hoge stijfheid en sterkte, die voor ene geringere CO2-uitstoot zorgen, zijn de doorslaggevende argumenten. Maar wat als je schade aan een carbon onderdeel krijgt? Reparaties aan carbon componenten, laat staan structurele delen, zijn kostbaar vergeleken met het herstellen van metalen onderdelen. Een carbon carrosserie van een elektrische auto is niet langer te vervangen tegen acceptabele inspanningen en kosten.

 

Industrie 4.0 oplossing

De 7 instituten willen hiervoor een complete, intelligente en vergaand geautomatiseerde oplossing ontwikkelen. Ze kiezen voor de Industrie 4.0 aanpak. Alle delen uit de waardeketen moeten zo worden ingericht dat ze makkelijk aangepast kunnen worden aan veranderende eisen en ze moeten met elkaar kunnen communiceren. Dat moet dan tot een nieuw businessmodel leiden. De Akense onderzoekers denken bijvoorbeeld dat de schade-omvang automatisch gegenereerd kan worden aan de hand van verschillende principes voor non destructief testen.

 

Customizing

Het systeem maakt op basis hiervan geautomatiseerd een plan van aanpak voor het herstellen van de schade. Het feitelijke herstel gebeurt met patches, op maat gemaakte delen, die naar het herstelbedrijf worden gestuurd. Dergelijke patches moeten industrieel worden vervaardigd, maar met machines die in staat zijn om massa productie te customizen.

 

50 bedrijven

De onderzoeksinstituten die meewerken aan het project zijn onder andere het kunststofinstituut IKV, het instituut voor verbindingstechnologie ISF, het instituut voor metaalomvormen IBF en het WZL, het onderzoeksinstituut voor de verspanende industrie. Naast de 7 instituten nemen ook nog 50 bedrijven deel aan het project.

 

In het Made-in-Europe digimagazine binnenkort meer aandacht voor de verspaning van carbon. Neem hier een gratis abonnement.
En in het 3D Print magazine verschijnt binnenkort een artikel over een Amerikaans concept om met 3D printen en vezelversterkte kunststoffen de automobielindustrie revolutionair te veranderen.

 

Pin It on Pinterest