Made-in-Europe.nu
AAE

AAE: 3D metaalprinten past bij high tech machinebouwer

3D metaalprinten past absoluut in het gamma productietechnieken voor de high tech machinebouw. Dat zeggen Henk Tils en Joost van Bussel van AAE in Helmond. De system supplier beschikt sinds een jaar over een SLM 280 machine. Deze week presenteert AAE de ervaringen met additive manufacturing op Rapidpro in Veldhoven.

 

Sleutelrol in doorbraak ligt bij engineers

Additive manufacturing is aanvullend op de andere (verspanende) technieken, zeggen Joost van Bussel en Henk Tils nu ze ruim een jaar ervaring hebben met additief produceren van metalen componenten. Je moet de specifieke voordelen zoeken. “Als je elke dag één set onderdelen in één materiaal print, heb je wellicht geen opslag van losse componenten meer nodig. Je praat dan niet meer over steltijden per product, maar steltijden per batch. Logistiek gezien biedt dit nieuwe kansen”, meent Henk Tils. Gewichtsbesparing voor een hogere dynamiek kan een ander voordeel voor de high tech machinebouw zijn. Minder assemblage kan een derde argument voor AM zijn.

 

Engineers: verder kijken dan de enkele component

Henk Tils heeft gemerkt dat met name het feit dat engineers niet gewend zijn om naar de totale keten te kijken, de opmars van additive manufacturing afremt. Je moet verder kijken dan de enkele component. Daarom hebben ze afgelopen jaar bij menige klant van AAE workshops voor de engineers georganiseerd. Dat is het niveau waarop je als toeleverancier moet insteken wil je additive manufacturing zinvol toepassen. Henk Tils spreekt over verwachtingen managen. “De vraag moet getriggerd worden en dan kunnen we gaan sparren.” De omslag komt pas als de engineers bekend zijn met de nieuwe productietechniek en vanuit 3D mogelijkheden gaan denken. Added value wordt belangrijker dan ooit. Henk Tils: “Wij creëren voor onze klanten oplossingen, in plaats van producten die vragen oproepen. Ga je alleen 3D printen voor je klant, dan pak je de essentie van AM niet, want dan voeg je geen waarde toe.”

 

Nauwkeurigheden geen vanzelfsprekendheid

Bovenal moeten ze weer leren om rekening te houden met zaken die opeens geen vanzelfsprekendheid zijn. Standaard een oppervlakteruwheid van Ra 0,8 intekenen past niet bij AM. Net zo min als de standaard nauwkeurigheden die engineers vaak willen of gewend zijn vanuit de huidige technieken. Joost van Bussel: “Men moet zich realiseren dat dit bij AM geen vanzelfsprekendheid is. Als je de spiegelkwaliteit van een freesdeel wilt terug zien in een AM deel, kost dat extra nabewerking, dus tijd en geld.”

 

 

Lees het hele artikel over AAE in het 3D Print magazine.

AAE staat op RapidPro op stand 74

 

Pin It on Pinterest