Made-in-Europe.nu
benchmark verspanen

Worden salarissen in verspaning te ver opgedreven?

Drijft de schaarste aan CNC-verspaners en engineers de salarissen momenteel teveel op? Wordt € 4.000 euro in de maand ‘normaal’? Een stelling waar niet alleen de panelleden bij de presentatie van de Benchmark Verspanen op de ESEF een mening over hadden. Dat toppers goed verdienen, is niet zozeer het probleem. Maar wat met mensen die geen topper zijn en wel in hetzelfde bedrijf werken?

 

Moet je goede verdiensten uitdragen om jongeren te motiveren voor de industrie te kiezen?

Er is in de Benchmark Verspanen 2016, vorige week op de ESEF gepresenteerd, niet expliciet naar salarissen gevraagd. Jos Kleiboer, directeur Beleid bij Koninklijke Metaalunie, gooide in de paneldiscussie evenwel de knuppel in het hoenderhok met zijn stelling dat in de verspaning salarissen oplopen naar € 4000 per maand. Worden dit de ‘normale’ salarissen, eens of niet eens? Fred Wolters van Wolters Metaaltechniek weet dat salarissen de grootste kostenpost in het verspanend bedrijf zijn, maar zolang de balans naar de klant goed blijft, maakt een hoger salaris niet zoveel uit. “Maar die balans met de klant is niet meer goed. De verspanende markt ontwikkelt zich goed, maar er is nog steeds sprake van prijsdruk”, aldus de ondernemer uit de regio Arnhem, waar de problematiek volgens hem nog meevalt.

 

Goed salaris onvermijdelijk

Jan Willem van den Hoven van Rokem denkt dat een goed salaris onvermijdelijk is. Kostenbesparingen haal je uit de operationele zaken, zoals standaardisatie van gereedschappen. Jos Kusters van Kusters & Bosch denkt dat bedrijven vooral moeten proberen alles rondom te machine lean te maken. Qua logistiek in een bedrijf valt er nog veel te besparen en dat compenseert de hogere salarissen van de toppers. “Vervelend is alleen dat mensen zich een topper voelen, maar dat niet zijn.” Heel herkenbaar voor Marc Evers van KMWE Group, midden in het hart van de Brainportregio waar de opwaartse druk op salarissen toeneemt. Het is een punt van zorg, want de medewerkers zijn voor Marc Evers het belangrijkste kapitaal van de onderneming. KMWE heeft een systematiek ontwikkeld om op een open manier competenties van medewerkers in kaart te brengen en voor iedereen zichtbaar te maken. Dat moet discussies voorkomen. Marc Evers: “We willen eerlijk afrekenen met elkaar. We sturen op ontwikkeling van medewerkers.”

Je kiest voor techniek vanuit je passie, niet om het geld

Fried Kaanen (links, Koninklijke Metaalunie) krijgt de Benchmark Verspanen overhandigd door Franc Coenen (Made-in-Europe).
Fried Kaanen (links, Koninklijke Metaalunie) krijgt de Benchmark Verspanen overhandigd door Franc Coenen (Made-in-Europe).

Positieve kant aan goed betaalde toppers

Ook Metaalunie voorzitter Fried Kaanen mengde zich in het debat. Hij ziet een positief punt aan de hoge salarissen. “We moeten veel meer zeggen dat het weer goed verdienen is in de industrie. Dan wordt de basis van de piramide breder zodat mensen in het midden ervan hun plek vinden. Dat dempt de zuigwerking van bovenaf en helpt ons allemaal.” Die reactie van Fried Kaanen lokte vanuit het publiek de opmerking uit dat goed verdienen een slechte motivator is. Techniek moet je kiezen vanuit je passie. “Anders gaan we altijd hogere kosten betalen.”

 

Benchmark Verspanen 2016

De Benchmark Verspanen 2016 werd vorige week op de ESEF gepresenteerd en werpt licht op een aantal thema’s bij verspanende bedrijven zoals investeren in technologie en mensen en groei. Het onderzoek is samen met de Koninklijke Metaalunie en ESEF / Jaarbeurs door Made-in-Europe uitgevoerd. Lees hier de samenvatting in het Jaarboek Verspanen 2016. Wil je de benchmark downloaden, dat kan hier. Of bekijk de interactieve grafieken.

FOTO: De panelleden tijdens de presentatie van de Benchmark Verspanen. Van links naar rechts Tom Kusters, Jan Willem van den Hoven, Fred Wolters en Marc Evers.

 

Pin It on Pinterest