Made-in-Europe.nu
Edgecam

Big data: waarom niet beginnen met small data?

Iedereen heeft de mond vol van big data als onderdeel van Industrie 4.0. Ondertussen laten we 70% van alle data waarover we nu al beschikken in de verspaning ongebruikt liggen. Waarom beginnen we niet met small data te analyseren? Kan nu al. Levert direct voordeel, zo daagde Mike James, CTO van ATS Global de deelnemers op Verspanen 2020 uit.

 

Mike James (ATS Global ): we gebruiken nog geen 30% van alle data die we al hebben

De toekomstbeelden van wat big data mogelijk gaat maken, zijn mooi. Vliegtuigmotoren die voortdurend data uitspuwen. Cloud computing, Industrial Internet of Things: de tools om de bergen data te analyseren zijn er. Met de uitkomsten op basis van de gebruiksdata van de vliegtuigmotor kunnen we het ontwerp en de productie verbeteren om nog betere motoren te bouwen. “We maken een loop in PLM terug naar het ontwerp en de productie van de motor”, schetste Mike James op Verspanen 2020 het toekomstbeeld dat je vaak hoort. Om er aan toe te voegen: “Een leuk idee, maar sommige andere zaken zitten dit in de weg.” Bijvoorbeeld het feit dat als een onderdeel voor de luchtvaartindustrie eenmaal is goedgekeurd, je niks meer aan het ontwerp en de manier van maken mag veranderen.

 

Mike James
Mike James (ATS Global): meer dan 70% van beschikbare data blijft onbenut.

Small data bieden vandaag al kansen

Mike James, bestuursvoorzitter en CTO bij ATS Global (ontwikkelaar van MES-systemen vor de maakindustrie en CAM software zoals Edgecam) wereldwijd grote spelers zoals Rolls Royce Aerospace ondersteunt, probeerde de verspaners dan ook met beide benen terug op de grond te zetten. Want er is wel degelijk voordeel te halen met data analyse. Begin echter klein, zo betoogt hij. “Small data. Kleine stukjes data. Waarom gebruiken we die niet?” Volgens hem laten verspaners 70% van gegevens die ze nu al beschikbaar hebben ongebruikt liggen. “We gebruiken nog geen 30% van alla data.”

 

Te weinig rendement om in verbetering te investeren?

Waarom niet? Geen tijd voor verbeterprocessen. Geen geld om te investeren in verbeteringen. “Veel bedrijven hebben een te kleine winstmarge om te kunnen investeren in verbeteringen.” Daarmee laten ze in zijn ogen een kans op een hoger rendement liggen. “Als je kunt bewijzen dat de ROI (Return On Investment) omhoog door data te gebruiken, krijg je je directie wel mee.” Hij geeft een voorbeeld van een maakbedrijf dat met Waveform, een slimme freesstrategie in Edgecam, de productie aanzienlijk wist te verlagen. We moeten daarbij minder bang zijn voor dit soort tools, gebaseerd op een vorm van kustmatige intelligentie, vindt Mike James. “We moeten meer vertrouwen op computers.”

FOTO Poseidon in Barendrecht heeft samen met Teclab, Edgecam en Tungaloy het frezen van boegschroeven voor schepen geoptimaliseerd zodat deze proceszeker in één opspanning uit massief uitgangsmateriaal gefreesd kunnen worden op een 5-assige machine, zonder enige nabewerking. De partijen hebben samen het proces geanalyseerd om tot de juiste strategie te komen zodat de dunwandige schoepen trillingsvrij gefreesd kunnen worden. (Afbeelding Teclab/Edgecam)

 

 

 

Pin It on Pinterest