Made-in-Europe.nu
Schunk

Schunk Co-Act JL1: grijper voor co-bots

De opmars van co-bots stelt ook nieuwe eisen aan grijpers. De Co-Act JL1 grijper van Schunk is de eerste die speciaal werd ontwikkeld voor de samenwerking tussen mens en robot. De grijper herkent wanneer er contact is met de operator, maar zal het product zelf nooit loslaten.

 

Eerste grijper voor veilige samenwerking tussen robot en operator

Dat de nieuwe generatie robots, de collaborative robots, in de toekomst veelvuldig ingezet gaan worden, daar twijfelt bij Schunk niemand meer aan. Deze nieuwe robots, die veilig samenwerken met de mens, vragen wel om een ander type grijper dan de huidige. Ook de grijper moet gevoel hebben voor wat de operator doet en daar direct op reageren.

 

Grijper communiceert met zijn omgeving

Precies hierin slaagt het R&D team van Schunk bij de ontwikkeling van de nieuwe Co-Act JL1 grijper. Net zoals de collaborative robots zelf, is ook deze grijper aan de buitenkant voorzien van een materiaal dat bij een aanraking meegeeft. De gebruikelijke typische rechthoekige kanten, zijn bij de Co-Act JL1 afgerond. Een ander opvallend kenmerk is een LED-paneel, waarmee de grijper met de operator communiceert. Essentieel zijn de omgevingssensoren die Schunk in de grijper integreert. Hiermee ‘kijkt’ de grijper als het ware continu rond. Raakt de grijper de mens, dan wordt dit direct gevoeld door de sensoren en zorgt de interne besturing voor het begrenzen van de grijperkracht. De grijper reageert realtime op wat er in zijn omgeving gebeurt. Schunk voldoet met de nieuwe Co-Act JL1 niet alleen aan de bestaande regelgeving voor robots, maar ook al aan de toekomstigee veiligheidseisen zoals die vastgelegd zijn in de DIN EN ISO 20218 norm.

 

co-act JL1
De Schunk Co-act JL1 grijper is ontwikkeld voor de nieuwe generatie robots die samenwerkt met de mens.

 

Tactiele en capacitieve sensoren en vision

Het LED-paneel is vooral een handige optie voor de operator. Met de verschillende kleuren geeft de grijper zelf aan of de installatie klaar is voor een bepaalde handeling, bijvoorbeeld een beweging. De LED-verlichting geeft eveneens aan of het product op de juiste manier door de grijper is vastgeklemd. Schunk beschouwt de Co-Act JL1 als een eerste stap. In de toekomst wil men nog veel verder gaan met deze technologie. Toekomstige versies zullen zo geavanceerd zijn, dat ze een nog realistischer beeld van de omgeving hebben op basis van data die via onder andere sensoren in de bekleding van de grijper zitten. Schunk werkt aan de integratie van zowel tactiele als capacitieve sensoren voor in de grijperbekleding. Ook visiontechnologie wordt in de toekomst waarschijnlijk geïntegreerd in de nieuwe grijpers. De communicatie van de grijper met de robot en de bovenliggende besturingen, bijvoorbeeld van een complete cel, verloopt via een OPC UA interface.

 

Pin It on Pinterest