Made-in-Europe.nu
Schunk

Schunk JL1 co-act gripper wint Hermes Award

Schunk wint met de JL1 co-act grijper de prestigieuze Hermes Award op de Hannover Messe. Deze grijper werd speciaal ontwikkeld voor co-bots, de robots die bedoeld zijn om samen te werken met de mens. En dat is een vitaal onderdeel van Industrie 4.0.

 

Jury: perfect voorbeeld van intelligente componenten voor Industrie 4.0

Schunk heeft van de JL1 co-act grijper een intelligente grijper gemaakt. Via deze grijper kan de robot direct communiceren en acteren met de operator, precies zoals bedoeld wordt met de nieuwe generatie co-bots. De geïntegreerde sensor ‘kijkt’ voortdurend hoe nabij de operator is en zorgt direct voor een reactie om onbedoeld contact tussen mens en robot de voorkomen. Daarmee creëert de intelligente grijper continu een ‘bubble’ waarin de operator en de robot veilig kunnen samenwerken.

 

 

Grijper past zich aan elke geometrie aan

De sensoren en de ingebouwde besturing van de grijper zorgen er eveneens voor dat ongeacht de geometrie de grijper producten in alle vormen kan oppakken. Dat maakt de grijper geschikt voor de kleine series, met veel wisselende producten. In de vingers zitten sensoren die de sluitkracht heel precies sturen. De geïntegreerde camera’s fungeren als de ogen van de grijper en vormen een 3D beeld van de omgeving. Daarin worden de producten die de robot moet oppakken automatisch herkend. Tot slot heeft Schunk er een zelf lerend systeem van gemaakt. De JL1 leert van elke handeling.

 

Veilige samenwerking mens en robot

Voor de jury is de Schunk JL1 grijper hét voorbeeld van een innovatie die precies past bij Industrie 4.0. Wolfgang Wahlster, directeur van het German Research Center for Artificial Intelligence en juryvoorzitter van de Hermes Award: “Veilige samenwerking tussen mens en robot zonder dat er belemmeringen zijn is mogelijk als elk onderdeel van het productiesysteem intelligent is. Tot en met de grijper. Schunk’s JL1 is een perfect voorbeeld hiervan. Vandaar dat de jury de grijper dit jaar als winnende inzending heeft gekozen.”

De Hermes Award werd maandag uitgereikt op de Gateway2Innovation stand op de Hannover Messe. ’s Werelds grootste industriebeurs, die in het teken van Industrie 4.0 staat, is voor bezoekers nog open tot en met zaterdag 28 april.

 

Pin It on Pinterest