Made-in-Europe.nu
Quickparts

3D Systems’ Quickparts naar Europa, gaat verspaning naar het web?

De online platformen voor de CNC industrie komen in een stroomversnelling. Na de start van Batchforce in Nederland en de internationale uitrol van Orderfox.com, breidt nu 3D Systems het platform Quickparts uit naar Europa. Het verschil is dat Quickparts over eigen productiefaciliteiten beschikt, onder andere in Nederland. 

 

Internetplatformen en online configuratoren veranderen de maakindustrie ingrijpend

2017 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin de CNC industrie de inhaalslag op de plaatbewerking heeft ingezet. In de plaatverwerkende industrie is vergaand geautomatiseerde werkvoorbereiding al langer gemeengoed. Vanuit Nederland zijn in deze branche succesvolle online platformen gestart, zoals 24/7 Steel. Diezelfde ontwikkeling begint zich ook af te tekenen in de verspanende industrie.

 

Quickparts: ultrakorte levertijden

3D Systems breidt de online dienst Quickparts uit naar Europa. Het Amerikaanse bedrijf heeft in de VS al enkele jaren ervaring hiermee. Daar kunnen klanten zowel 3D printstukken alsook CNC delen online bestellen. Alles bij elkaar biedt 3D Systems via het Quickparts e-commerce platform 12 bewerkingstechnieken aan, deels additieve, deels traditionele. Ongeacht welke technologie de klant kiest, verloopt het proces vrijwel identiek. Offertes worden online en direct gegenereerd. Het enige dat nodig is voor de prijsberekening, is een CAD-model. De validatie van het CAD-model gebeurt zowel geautomatiseerd alsook door experts. “Veel klanten vragen directe ondersteuning bij de keuze van designs, materialen en processen, terwijl anderen slechts een eenvoudige validering van hun ontwerp willen”, zegt Phil Schulz, senior vice president On Demand Manufacturing Services and Plastics bij 3D Systems. Levertijden lopen uiteen van één dag voor simpele producten tot 2 weken voor een serie spuitgietdelen, inclusief de productie van de matrijs. Quickparts beschikt over eigen productiecentra.

 

Een voorbeeldofferte die YouniQ Machining automatisch genereert.

 

YouniQ Machining: algoritme maakt NC programma

Youniq Machining in het Vlaamse Zonhoven freest eveneens zelf. Op basis van Siemens NX hebben Wouter Moons en Jo Nys, de beide oprichters, zelf software ontwikkeld en algoritmen geschreven. Zodra de STEP-file is ingelezen, analyseert hun software automatisch de maakbaarheid. Op basis hiervan wordt de offerte automatisch gegenereerd. Dankzij hun zelf lerend algoritme herkent de software alle vectoren in het model en berekent de noodzakelijke bewerkingen en bewerkingstijden. Ook is dan bekend welke tooling nodig is. Op basis hiervan wordt geautomatiseerd een offerte gemaakt. Klikt de klant op akkoord, dan wordt direct het NC programma geschreven en kan de productie starten. In 2018 willen ze next day en zelfs same day deleveriy starten.

 

Orderfox.com: disruptie

Orderfox.com is het internationale platform dat zich op de EMO voor het eerst gepresenteerd heeft. Ondertussen is het ook in de Nederlandse taal beschikbaar. Orderfox.com brengt niet alleen uitbesteders en toeleveranciers heel gericht bij elkaar. De oprichters willen de Google van de CNC industrie worden. Premium partners kunnen de data die het platform genereert gebruiken voor heel doelgericht hun markten te benaderen. Als Orderfox.com erin slaagt een grote omvang te krijgen, gaat het de manier van zaken doen in de hele sector disruptief veranderen. In dit opzicht gaat Orderfox.com een stap verder dan het Nederlandse platform Batchforce, waarover in een eerder digimagazine al bericht is.

 

Online configuratoren

Niet alleen met dit soort platformen wordt de verspanende industrie op zijn kop gezet. Online configuratoren kunnen in de maakindustrie zowel productie- als bedrijfsprocessen aansturen. Het Nederlandse Moogue heeft zo’n configurator ontwikkeld voor het industriële mkb.  Deze wordt in een website geïntegreerd. Een van hun klanten ontlast hiermee de engineeringafdeling. Tegelijk krijgt de salesafdeling een instrument dat warme leads genereert.

In het digimagazine van december kun je zowel over YouniQ Machining, Quickparts, Orderfox.com als Moogue lezen. En hier vind je nog het artikel over Batchforce.

Pin It on Pinterest