Made-in-Europe.nu

De robot aan de draaibank wordt flexibeler

Automatisering is op de TechniShow 2018 nog méér een thema dan twee jaar geleden. Opvallend is dat systems integrators vooral de CNC draaimachine flexibeler willen automatiseren. BMO Automation, RoboJob en Cellro pakken dit elk op hun eigen manier aan.

 

System integrators tonen op TechniShow 2018 nieuwe oplossingen

BMO Automation toont op de TechniShow 2018 de nieuwe Platinum 24F robotcel. Deze cel is ontwikkeld voor het geautomatiseerd wisselen van de Hainbuch spantangen in CNC draaimachines. Hiermee krijg je de mogelijkheid om méér productie uit een CNC draaimachine te halen. BMO heeft gekozen voor het zeskantige TOPplus systeem van Hainbuch. BMO directeur Frank Biemans. ‘In combinatie met onze automatisch instelbare driepunts servogrijper, die producten van zeer uiteenlopende diameters kan oppakken, is het mogelijk om onbemand de hele nacht of weekend kleine batches van producten te draaien. Daarnaast kunnen ook langere assen met behulp van de dubbele tweepunts servogrijper beladen worden.” De eerste klant die de nieuwe cel gaat gebruiken is Vink Kunststoffen in Didam. De Pt24F met automatische spantangwisseling zal gekoppeld worden aan een nieuwe Mazak Quick Turn 250 MY. Lees in het digimagazine van december 2017 een artikel over het Hainbuch systeem (met video).

 

RoboJob past het systeem van Kitagawa toe.

 

RoboJob: Kitagawa systeem

Ook RoboJob kijkt naar de draaimachines. Een poosje geleden heeft de Vlaamse automatiseerder de Tower gelanceerd. De TechniShow is de eerste beurs in de Benelux waar dit systeem getoond wordt. RoboJob gebruikt het systeem van het Japanse Kitagawa. De Japanners hebben een interface voor de klauwplaat ontwikkeld zodat de robot enkel het deel met daarin de klauwen hoeft te wisselen. Daardoor volstaat een relatief lichte robot. In het vorige digimagazine staat een uitgebreid artikel over de Tower.

 

Cellro Fixture Exchange

Cellro lanceert na de Fixture Exchange (foto) de Collet Exhcange voor draaimachines.

 

Flexibele automatisering draai- en freesmachines

Cellro gebruikt de TechniShow voor de lancering van de Collet Exchange, een spantangwissel. De robot wisselt eerst de spantang van de hoofdspil. Vervolgens plaatst hij met een productgripper de juiste producten in de draaimachine. Net als de al eerder getoonde Fixture Exchange is het nieuwe systeem bedoeld voor de Xcelerate, de compacte robotlaadcel.

De TechniShow 2018 start dinsdag 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht en duurt tot en met vrijdag 23 maart.

 

 

Pin It on Pinterest