Made-in-Europe.nu
Siemens RunMyRobot

Freek Marks (Siemens): industrie moet tandje bijschakelen in digitalisering

De Nederlandse maakindustrie moet een tandje bij schakelen als het om Industrie 4.0 gaat. Want de tijd dringt. Het gemiddeld Nederlands maakbedrijf is onvoldoende bezig met het Industrie 4.0 gedachtengoed. Dat zegt Freek Marks, hoofd Digital Factory Division bij Siemens Nederland.

 

Industrie 4.0 gedachtengoed vindt nog onvoldoende inbedding in de industrie

Deze week staat de Hannover Messe 2018 weer bol van Industrie 4.0. Het thema is na de lancering in 2011 niet weg te slaan van de grootste industriebeurs. De transformatie in de praktijk verloopt echter moeizamer, zo constateert Freek Marks van Siemens Nederland in een interview in het deze week verschenen Jaarboek Verspanen. Zelfs Duitsland, waar Industrie 4.0 op de Hannover Messe van 2011 werd geïntroduceerd, doet het nauwelijks beter dan Nederland. “Bedrijven moeten méér op de platformgedachte gaan zitten”, zegt Freek Marks.

 

Freek Marks

Industrie 4.0 gaat ook om de mindset

Het Industrie 4.0 concept behelst immers veel meer dan IT technologie en de cloud, waarmee het begrip in de wandelgangen al gauw wordt geassocieerd. “Industrie 4.0 gaat óók en vooral over samenwerking tussen bedrijven. Het gaat om de mindset”, beklemtoont Marks. De cloud is slechts een enabler, maakt een andere inrichting van waardeketens mogelijk. De reden waarom de industrie een tandje moet bijschakelen, is dat alleen dan de Europese industrie haar voorsprong kan behouden. China haalt namelijk de achterstand snel in. Freek Marks: “China ontwikkelt sneller dan wij, maar heeft op haar beurt andere uitdagingen bij het versneld opschalen van de economie.” Ze doen méér dan kopiëren. Onderschat dat niet. Daar tegenover staat, dat wij in Europa ook veel kunnen. Het verder uitmelken van bestaande ideeën volstaat daarbij echter niet. Als wij daarentegen sneller innoveren dan China, houden we onze voorsprong.”

 

Voorsprong vasthouden met digitalisering

Die voorsprong behouden en uitbouwen is de drijfveer achter de digitalisering en de platformgedachte. Deze ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat de ketens in de maakindustrie gesloten worden. Van productontwerp via realisatie tot en met gebruik: alles wordt aangestuurd vanuit één database. Gebruikservaringen van bijvoorbeeld de consument maar ook de zakelijke gebruiker, worden straks automatisch teruggeleid naar de designsomgeving. Geavanceerde software berekent direct de aanpassingen die nodig zijn om het product op basis van deze gebruiksdata te verbeteren. “Door de keten te sluiten, kunnen we continu optimaliseren”, schetst Freek Marks. Hierdoor versnelt potentieel ook de innovatie.

Niet afwachten

De Nederlandse machinebouwindustrie moet sneller op de Industrie 4.0 trein stappen, vindt Marks. “Het gemiddeld bedrijf op de Hightech Campus in Eindhoven en in Delft is goed bezig, maar wat doen we echt anders dan tien jaar geleden?” Ze werken nog met servicecontracten en maken slechts mondjesmaat de stap naar predictive maintenance. Dat kunnen ze als ze de keten sluiten. Afwachten totdat de klant erom vraagt, vindt Marks verkeerd. “De uitdaging is: hoe zorg ik ervoor dat de klant erom vraagt.”

Lees het hele interview in het Jaarboek Verspanen 2018

 

 

1 comment

Pin It on Pinterest