Made-in-Europe.nu
Matec PM

Matec levert 12 meter lange dubbelportaal machine aan PM Group

Matec en Limas hebben deze zomer een grote portaal freesmachine geleverd aan PM Group in Dedemsvaart. Het gaat hierbij om een 12 meter lange dubbelportaal machine, met aan elk portaal een kop voor 5-assig bewerken (Y-as bereik 4.000 mm, Z-as 1.500 mm).

 

Het is voorbeeld van een machine die afgestemd is op zoveel mogelijk productie maken. Deze twee freeskoppen aan de beide portalen kunnen namelijk gelijktijdig 5-assig simultaan bewerken, aangestuurd vanuit een eigen NC-programma.

 

Flexibele inzet beide freesspindels

Met andere woorden: de twee spindels kunnen samen één lang product bewerken, twee identieke producten voor dubbele productiviteit op de machine of twee verschillende producten. Matec bouwt deze machine met een Heidenhain iTNC 530 besturing. Per kolom is er een motorspindel met HSK 100 opname, 15.000 rpm en 90 KW vermogen. Daarnaast is er voor elke spindel een gereedschapmagazijn met 80 posities. Zowel lucht als de 40 bar hoge drukkoeling gaan door de spindels. PM Group zet de nieuwe machine in voor het frezen van langere structuurdelen voor zowel lucht- als ruimtevaart alsook voor onderdelen die het toelevert aan de medische industrie en de klanten uit de halfgeleiderindustrie.

 

 

Nieuwe Fahrständer machine

De aerospaceindustrie is voor Matec, tegenwoordig onderdeel van de Anderson Group, een belangrijke afzetmarkt. Voor een Zwitserse luchtvaartoeleverancier heeft men een nieuw concept van de Fahständer CNC-machine ontwikkeld. Hiervan wordt een versie met een X-as bereik van 4300 mm en op de AMB getoond. De nieuwe Matec HV 930 freest grote volumes, heel nauwkeurig en is dynamisch. Het spaanvolume in aluminium bedraagt per minuut 10.000 kubieke centimeter. Het nieuwe aan het concept is dat de kolom en de tafel gescheiden zijn. De kolom staat op een tussenplaat die over drie geleidingen beweegt. Het gewicht van de kolom is naar de onderkant verplaatst. Daarmee wordt voorkomen dat deze overhelt als je aan de andere kant van het bed freest. Om tot 1330 mm in de Y-as te bewegen, bedraagt de uitlading van de kop slechts 800 mm.

In Solutions Magazine, dat op 11 september wordt verspreid, kun je een uitgebreid artikel over deze nieuwe lijn van Matec lezen. Hans Blomen van Limas en salesmanager Jürgen Wolf van Matec doen dan uit de doeken hoe Matec het Fahrständer concept zover doorontwikkelde dat het een alternatief voor de portaalfreesmachine kan zijn.

Pin It on Pinterest