Made-in-Europe.nu

Atlas Copco op weg naar connecting digital dots

Atlas Copco heeft in de fabriek in Antwerpen momenteel zo’n 30 procent van alle CNC-machines gekoppeld aan een MES-systeem. De compressorenfabrikant wil op termijn alle CNC-machines verbinden. Daarna moet de link worden gelegd met de CAD-omgeving en uiteindelijk de gebruiksdata van compressoren in het veld.

 

Compressorenfabrikant sluit zich aan bij ICNAP community

Atlas Copco is een van de maakbedrijven die zich hebben aangesloten bij de nieuwe community voor ‘network adapted production’, ICNAP. Afgelopen week hebben drie Fraunhofer instituten in Aken, die het initiatief voor dit netwerk hebben genomen, officieel het startsein gegeven. Bavo Tielemans, teamleider Manufacturing Projects Rotoren, presenteerde tijdens deze startbijeenkomst de digitaliseringsstrategie van de Belgische fabriek.

 

Bavo Tielemans

Bavo Tielemans zette tijdens de ICNAP bijeenkomst de Industrie 4.0 strategie van de Antwerpse compressorenfabriek uiteen.

 

Alle databronnen aan elkaar koppelen

Uiteindelijk wil men alle ‘digital dots’ met elkaar verbinden, zo legde hij uit. Niet alleen de productiemachines, om beter inzicht te krijgen in de productiegegevens. Atlas Copco wil ook de productiedata in de toekomst verbinden met de ontwerpomgeving om te gebruiken voor betere ontwerpen. En deze data moeten gekoppeld worden aan data van de compressoren in het veld. “Ons doel is om alle databronnen met elkaar te verbinden en beschikbaar maken aan degene voor wie dit relevant is.” Zover is het in de praktijk nog niet, gaf hij toe. Er zijn nog veel uitdagingen. Bijvoorbeeld het vinden van een oplossing voor de vele point to point verbindingen. Of de keuze voor een open of gesloten IoT-platform; het vinden van de juiste definities voor regels et cetera.

 

 

Samenwerking wetenschap en industrie nu belangrijk

Voor de compressorenfabrikant is dit de reden om zich aan te sluiten bij ICNAP. “We kunnen zaken zelf oplossen, maar samen gaat dat beter”, aldus Bavo Tielemans. Dat is eveneens de insteek voor het initiatief van het Fraunhofer IPT, ILT en IME om met ICNAP te starten. “We zitten midden in de ontwikkelingsfase van de digitalisering van de productie”, zegt professor Thomas Berg. Daarom is een community zoals ICNAP noodzakelijk. Bedrijven die meedoen krijgen de kans om in Aken ideeën te testen in verschillende proefopstellingen, zoals de toepassing van 5G in de verspanende productie.” Het probleem is dat er veel buzz woorden zijn rondom digitalisering. Welke onderwerpen zijn echt belangrijk; waar moeten we aan werken”, zo lichte Raphael Kiesel de motivatie om deze community te starten nog eens toe. Samen met bedrijven zoals Atlas Copco, MTU Aero Engines, ABB en andere, gaat men aan de slag om de digitalisering in de productie naar een hoger niveau te tillen.

ICNAP staat open voor maakbedrijven die met digitalisering bezig zijn. Vanuit Nederland was een delegatie van het Fraunhofer Project Center @ Universiteit Twente aanwezig bij het start evenement. Nederlandse bedrijven die interesse hebben, kunnen daar het eerste contact leggen.

Foto: een van de demonstraties tijdens de startbijeenkomst. Het Fraunhofer ILT bouwt een adaptieve procesketen voor het laserstructureren van matrijzen waarbij een digitale tweeling tijdens de productie wordt opgebouwd.

 

Pin It on Pinterest