Made-in-Europe.nu

Voorspelbaar efficiënt en precies 5-assig bewerken

Efficiënt produceren met 5-assige bewerkingscentra vergt allereerst een nauwkeurige machine. Hoe bewaak je de nauwkeurigheid, niet incidenteel maar regelmatig? En hoe compenseer je eenvoudig op basis van de meetresultaten? Dat zijn de onderwerpen die aan bod komen tijdens een seminar dat STODT Toekomsttechniek en IBS Precision Engineering organiseren.

 

In tijden met korte doorlooptijden, complexere werkstukken en méér onbemande producten, luistert de nauwkeurigheid van de CNC-machine meer dan ooit. Dat is de basis voor een betrouwbaar verspaningsproces. IBS Precision Engineering speelt hierop in met de Rotary Inspector, een systeem waarin een CNC-operator in enkele minuten tijd de nauwkeurigheid van alle assen van een 5-assig bewerkingscentrum dynamisch meet. Hiermee is de Rotary Inspector een tool waarmee bedrijven de nauwkeurigheid van hun 5-assige machines veel constanter kunnen monitoren. En dat betekent voorspelbare resultaten en geen verrassingen.

 

STODT en IBS tonen gebruik van Rotary Inspector op 5-assig bewerkingscentrum

 

In combinatie Siemens VCS

IBS Precision Engineering en Stodt organiseren 4 april een seminar in Hengelo waarin de theorie zowel als de praktijk aan bod komen: voorspelbaar produceren met 5-assige bewerkingscentra. Hans Ott, directeur Machine Tool Distribution bij IBS trapt af met een presentatie over 5-assig Machine Tool Metrologie. Guido Florussen, metrologie expert bij IBS gaat daarna in op het meten van de nauwkeurigheid van spindels. Frank de Korte, productmanager machine tools bij Siemens Nederland, presenteert hierna het Siemens VCS concept.

 

Automatische compensatie

VCS staat voor Volumetrische Compensatie Systeem. Doordat de afstanden in een bewerkingscentrum lang kunnen zijn, wat als een hefboom werkt, kan een minimale fout uiteindelijk toch tot een afwijking van meerdere 100 micrometer leiden. Sinumerik biedt in de besturing van 3- zowel als 5-assige machines de mogelijkheid tot automatische compensatie. In het geval de metingen met een van de beide systemen van IBS Precision Engineering worden uitgevoerd, kunnen deze direct verwerkt worden in de besturing. Ze hoeven dus niet handmatig te worden ingegeven. Daardoor vermijd je fouten door een verkeerde invoer. Tijdens het seminar bij Stodt is er een presentatie door een Siemens klant.

 

Position Inspector

Position Inspector zorgt voor een snelle controle van de lineaire assen van een 3-assige CNC-machine.

 

Praktische oplossingen

In het tweede deel van het seminar worden verschillende demonstraties op 5-assige CNC machines gegeven en worden meerdere systemen van IBS toegelicht. Naast de Rotary Inspector (voor 5-assige bewerkingscentra) is dat de Position Inspector (voor 3-assige CNC-machines) en de Spindel analyse en inspectie.

Het seminar op 4 april start om 9.00 uur bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo. Deelname kost € 100 per persoon (excl BTW). Meer informatie vind je hier

 

Pin It on Pinterest