Made-in-Europe.nu

IconPro ontwikkelt process mining software voor maakindustrie

IconPro is de nieuwe spin-off van het Werkzeugmaschinenlabor WZL in Aken. Het bedrijf ontwikkelt proces mining software voor het analyseren van kwaliteitsdata. IconPro wordt geleid door onder andere Edgar Dietrich, de vroegere oprichter van Q-DAS, tegenwoordig onderdeel van Hexagon MI.

Big data: die gaan ook in de maakindustrie een steeds grotere rol spelen. Precies op die trein springen de oprichters van IconPro, dat voortkomt uit de leerstoel voor Productiemeettechniek en Kwaliteitsmanagement van het WZL in Aken. Deze leerstoel aan de Akense universiteit wordt bekleed door professor Robert H. Schmitt. De dagelijkse leiding van IconPro ligt behalve in handen van Edgar Dietrich in de handen van Markus Ohlenforst. Hij is de vroegere groepsleider Large Scale Metrology aan de Akense leerstoel.

Oud-oprichter Q_DAS nu betrokken bij spin-off WZL Aachen

Het managementteam van IconPro.

Verband tussen productie- en kwaliteitsdata

Het team van IconPro richt zich specifiek op deze meetgegevens, samen met de data uit de productie. De data worden onder andere verzameld door de ERP-, MES- en SPC-systemen waar veel maakbedrijven tegenwoordig mee werken. Zelflerende algoritmes analyseren deze data en zoeken naar verbanden tussen productie- en kwaliteitsdata. Dat is wat de proces mining software van IconPro doet. Hiervoor gebruikt men onder andere machine learning technieken en kunstmatige intelligentie.

Focus op het wezenlijke: het product

“Ons doel is om klanten uit de industrie te helpen zodat ze zich op de essentie kunnen focussen: de ontwikkeling en de verkoop van hun product”, vat Markus Ohlenhorst, directeur van IconPro, de missie van het bedrijf samen. De analyse van alle data moet de input leveren voor de noodzakelijke procesverbeteringen. Voor de klanten levert data mining een hogere productiviteit op, betere kwaliteit van de producten en het vermijden van knelpunten in het productie- en kwaliteitscontrolesysteem. De software geeft gebruikers via een overzichtelijk dashboard in een oogopslag inzicht in hoe de productie erbij staat en waar zich knelpunten aandienen.

IconPro zal zich naast de software-ontwikkeling ook richten op consultancy en workshops over thema’s zoals data mining en kunstmatige intelligentie in kwaliteitsmanagement. Op 28 maart organiseren het Werkzeugmaschinenlabor, IconPro en enkele partners in Weinheim een workshop over Kunstmatige Intelligentie in kwaliteitsmanagement.

Pin It on Pinterest