Made-in-Europe.nu
Grinding Symposium

United Grinding: nieuwe machines; AI heeft de toekomst

United Grinding heeft tijdens het Grinding Symposium een nieuwe slijp-freescentrum van Mägerle geïntroduceerd. Complexe geometrieën  nauwkeurig slijpen en volledig 5-assig frezen, met name bedoeld voor vliegtuigcomponenten zoals turbineonderdelen. De rode draad door de presentaties op het symposium was echter de digitalisering, met name kunstmatige intelligentie.

De stap die United Grinding vorig jaar heeft genomen om zich los te weken van het vroegere moederbedrijf Körber en met steun van een groep Zwitserse investeerders op eigen benen te staan, pakt goed uit. “Hierdoor kunnen we sneller beslissen en dynamischer reageren op wat er in de markt gebeurt”, aldus CFO Heinz Poklekowski. CEO Stephan Nell drukt het zo uit: “We kunnen nu meer als ondernemer denken; beslissingswegen zijn korter.” Sinds het dieptepunt van de machinemarkt in 2011 groeit de groep sneller dan de concurrenten. United Grinding wint dus marktaandeel.

Digitalisering en AI sleutelwoorden op vijfjaarlijks Grinding Symposium

Met het Mägerle MFP30 slijpfreescentrum kan 5-assig worden gefreesd, naast het nauwkeurig slijpen van de onderdelen.

Nieuw slijpfreescentrum van Mägerle

Volgens Stephan Nell wint de groep klanten door oplossingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden. Zoals de nieuwe Mägerle MFP 30, een compact 10-assig slijpfreescentrum dat tijdens het Grinding Symposium in Thun in première ging. Het is een machine die in eerste instantie bedoeld is voor slijpen van complexe geometrieën, maar die ook 5-assig kan frezen. Het gaat dan onder andere om radii aan turbineonderdelen, die met slijpen niet echt rendabel te maken zijn. Frezen is goedkoper. Daarom verkiezen bedrijven vaak een tweede opspanning boven compleet bewerken in één machine. Dergelijke onderdelen kunnen nu in één opspanning geslepen en gefreesd worden. De machine beschikt over maximaal 40 bar koelmiddeldruk. In het gereedschapmagazijn is er plaats voor zowel frees- als slijpgereedschappen.

Europese primeur: Studer S31

Een Europese primeur op het evenement in Thun die voor de Beneluxmarkt wellicht interessanter is, is de Studer S31. Deze werd voor het eerst in Europa op een event getoond. Het gaat om de beproefde rondslijpmachine van Studer, met slijpkop met vier verschillende slijpgereedschappen. Dit keer beschikt de machine echter over 1600 meter slijpbereik zodat ook lange werkstukken bewerkt kunnen worden. Net als de Studer S33 beschikt deze machine over een verlengde slag in X-richting, die 370 mm bedraagt. Hierdoor kunnen extra slijpkopvarianten ingezet worden. De productiviteit wordt verhoogd doordat de tegenspil tot 3 slijpschijven kan bevatten, twee voor uitwendig- en een voor inwendig slijpen.

De nieuwe Studer S31: de Europese première van deze nieuwe versie uit de populaire reeks rondslijpmachines.

Informatie halen uit data

Beide machines laten zien dat er aan de hardwarekant nog steeds ruimte is om te innoveren. De vele presentaties tijdens het Grinding Symposium maakten evenwel duidelijk dat het accent verschuift naar digitalisering. Met name zal er veel meer met de data gedaan kunnen worden, verwacht Konrad Wegener, professor aan de ETH Zürich. “Het gaat bij Industrie 4.0 niet om data genereren, maar om informatie uit data te halen. Daar hebben we gebrek aan.” Expertsystemen, dat wordt de toekomst. Niet alleen Wegener gaf dat aan, ook Thomas Bergs, directeur van het Werkzeugmaschinenlabor Aachen.

Wordt de machine slimmer dan de mens?

Een centrale rol daarin gaat kunstmatige intelligentie spelen. Een interessante presentatie op dit vlak kwam van Sebastian Risi, hoogleraar aan de IT-Universiteit Kopenhagen. Hij en zijn team houden zich bezig met zogenaamd reinforcement learning. Tot nog toe vergeet een systeem (Machine Learning) dat je een andere taak aanleert alles wat het voor de vorige taak heeft geleerd. Dat verschilt ten opzichte van de mens. “Wij kunnen ons hele leven leren zonder het eerder geleerde te vergeten”, aldus Risi. De toekomstige generatie kunstmatige intelligentie waar in Kopenhagen aan wordt gewerkt, is veel meer gebaseerd op de manier waarop het menselijk brein werkt. Wat dat betekent? Sebastian Risi: “Met reinforcement learning kan de machine beter worden dan waarvoor ze geprogrammeerd is. Op een gegeven moment gaat de machine tegen zichzelf spelen en wordt dan beter dan de voorbeelden waarmee de kunstmatige intelligentie is getraind.”

In Solutions Magazine van begin september verschijnt een uitgebreider artikel over het Grinding Symposium in Thun. In de Benelux kun je bij De Ridder THO terecht voor de machines van United Grinding.

Pin It on Pinterest