Made-in-Europe.nu
Makino AR

VR en AR worden onmisbare tools voor de maakindustrie

Virutal en Augmented Reality: komende jaren zul je steeds meer toepassingen hiervan terugzien in de maakindustrie. VR en AR zullen geïntegreerd worden in CAD-programma’s; machinebouwers gaan de technologie inzetten in zowel inkoopprocessen als onderhoud. Met name service aan machines kan profiteren van de combinatie van virtuele met reële informatie. Misschien redenen te meer om Virtual (R)evolution te bezoeken.

 

De integratie van VR technologie in CAD-software speelt al lang, maar lijkt in een stroomversnelling te raken. Business Advantage, een onderzoeksbureau dat de wereldwijde CAD-markt volgt, zet het thema dit jaar in de CAD Trends 2018-19 rapport zelfs in het lijstje met onderwerpen dat komende jaren sterker dan gemiddelde groeicijfers zal laten zien. In een wereldwijd onderzoek geeft een kwart van de CAD-gebruikers aan te verwachten dat ze over 3 tot 5 jaar VR en AR toepassen. Nu liggen deze percentages op respectievelijk 9 en 5%. Er liggen dus groeikansen.

Integratie in CAD-software; onderdeel van support door machinebouwers

Ook dit jaar was er op SolidWorks World veel aandacht voor VR en AR. Onderzoeken tonen aan dat dit een van de snelstgroeiende vernieuwingen wordt in CAD-software.

SolidWorks: zonder apart platform

SolidWorks wijdde er dit jaar tijdens SolidWorks World een aparte sessie aan. In de 2019 release van SolidWorks komt namelijk de mogelijkheid om VR toepassingen te maken zonder extern platform, iets dat nu meestal wel nodig is. In native Solidworks data wordt het zelfs mogelijk om scenes aan een ontwerp toe te voegen. Ook extended views in een VR applicatie worden mogelijk. De redenen waarom de CAD-ontwikkelaar hierop inzet, zijn legio: de ondersteuning die VR en AR aan het verkoopproces bieden, een betere productontwikkeling omdat producten in een VR omgeving met gebruikers beoordeeld kunnen worden. Dit werkt beter dan een rendering van het ontwerp.

Tijdens Verspanen 2019 demonstreerde Oculavis de mogelijkheden van AR bij het onderhoud aan machines.

Machinebouwers ontdekken VR en AR

Opvallend is dat machinebouwers tijdens huisshows en andere evenementen eveneens alsmaar vaker met VR op de proppen komen. Zee recent nog tijdens Grinding Symposium, het vijfjaarlijks slijpsymposium van United Grinding. De slijpmachinefabrikanten experimenten met VR bijvoorbeeld voor training maar ook voor support. Dat laatste demonstreerde het Duitse Oculavis nog begin dit jaar tijdens Verspanen 2019. Het nog jonge bedrijf ontwikkelt al applicaties voor machinebouwers. De kernfunctie is technische documentatie op een efficiënte manier toegankelijk maken, bijvoorbeeld voor service engineers. Daarnaast biedt AR de mogelijkheid om een ervaren service engineer op afstand mee te laten kijken.

Makino test Augmented Reality bij klanten

Het Oculavis platform draait volledig in de cloud. Bedrijven kunnen eenvoudig opschalen, omdat per licentie wordt afgerekend, waarbij twee licenties het minimum zijn. Een van de klanten van Oculavis uit de machinebouw is Makino. Op de AMB 2018 toonde de Japanse machinebouwer een AR-bil in combinatie met de software van Oculavis om CNC-operators lokaal te ondersteunen vanuit de centrale servicedesk. Als de klant het wil, wordt de verbinding van de smart bril naar het internet open gezet en kan de service engineer meekijken en instructies geven. Makino test deze applicaties bij bètaklanten en denkt deze toepassingen van Augmented Reality komende jaren op te gaan nemen in het servicepakket.

Virtual (R)evolution vindt dit jaar op 18 juni plaats bij het Mikrocentrum in Veldhoven. Meer informatie over het event vind je hier.


Pin It on Pinterest