Made-in-Europe.nu
5G in de industrie

Nederlandse industrie wil snel investeren in 5G

Wereldwijd wil bijna twee op de drie fabrikanten binnen twee jaar investeren in 5G technologie. In Nederland ligt dit percentage exact gelijk op het wereldwijde gemiddelde, 65%. België en Duitsland scoren met 63 en 49% lager. Dat blijkt uit onderzoek door Capgemini. De onderzoekers zeggen dat telecomproviders de behoefte aan 5G technologie bij fabrikanten onderschatten.

 

Wereldwijd onderzoek van Capgemini toont grote interesse aan

Na cloud computing is 5G de grootste aanjager van de digitale transformatie, zo geeft driekwart van de fabrikanten wereldwijd aan in het onderzoeksrapport 5G in Industrial Operations: How Telcos and Industrial companies stand to benefit. Op dit punt wijken de antwoorden in de Nederlandse industrie wel af. Hier ziet slechts iets meer dan de helft een grote rol voor 5G in de digitalisering; 71% van de deelnemers dicht kunstmatige intelligentie een grotere rol toe, naast advanced automation met drones en AGV’s (66%) en AR en VR (66%). Interessant zijn de toepassingen van 5G in de industrie. Bedrijven willen 5G onder andere inzetten voor monitoring, op afstand bedienen van gedistribueerde productielijnen, realtime services, op afstand support bieden met AR en VR en predictive maintenance. Ook in de supply chain ziet men toepassingen.

De toepassingen van 5G waar de industrie aan denkt.

Bedrijven willen extra betalen

Opvallend is dat driekwart van de Nederlandse fabrikanten zegt nu al te willen betalen voor een betere 5G connectiviteit. Ze hebben er best wat voor over als de telecomproviders een gegarandeerde servicekwaliteit bieden. En dat is veel meer dan de telecomproviders zelf denken. Daar dacht men dat slechts 24% bereid zou zijn meer te betalen. Hetzelfde geldt voor meer bandbreedte: 66% van de maakbedrijven wil best extra betalen voor een hogere mobiele bandbreedte en grotere capaciteit. Veel meer dan de telecombedrijven zelf dachten.

Een op vijf bedrijven wil binnen een jaar implementatie van 5G

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat bijna twee derde van de ondernemers binnen twee jaar 5G wil implementeren. Een op de vijf bedrijven wil dat zelfs binnen een jaar doen. Dat is aanzienlijk hoger dan in België (slechts 13%), maar lager dan Frankrijk waar 30% binnen een jaar met 5G aan de slag wil. Wereldwijd is de bereidheid binnen twee jaar te investeren in 5G het hoogste in het Verenigd Koninkrijk en Italië (beide 75%), gevolgd door Spanje, de VS en Noorwegen (68%).

Tot slot geeft een op de drie bedrijven in Nederland aan een eigen 5G licentie aan te willen vragen. De redenen hiervoor zijn grotere autonomie en security. En de bedrijven denken dat telecomproviders niet snel genoeg meegaan in de ontwikkelingen die er aankomen.  

FOTO: het Fraunhofer IPT heeft in Aken een testopstelling met 5G waarbij het frezen van blisk realtime wordt bewaakt.

Pin It on Pinterest