Gebruikers van Hurco CNC-freesmachines hoeven binnenkort geen aparte 3D-printer meer te kopen. De machinebouwer ontwikkelt een speciale 3D-printkop met een standaard gereedschapopname, zodat de hele printkop gewisseld kan worden als een gereedschap. Ook komt Hurco met aparte software.

STL-files maken op Hurco’s eigen software

 

Hurco kondigde van de zomer al aan een patent te hebben aangevraagd voor een 3D-printkop in een CNC-machine. Op de IMTS in Chicago werd een model van deze kop getoond. De feitelijke ontwikkeling is namelijk nog gaande.

Kunststof printen op freesmachine
Wie dacht straks metaaldelen op een CNC-machine laag voor laag op te kunnen bouwen, moet nog een poosje wachten bij Hurco. Het gaat om dezelfde 3D-printtechnologie die gebruikt wordt in homeprinters zoals een Makerbot. Via een extruder wordt kunststof filament, dat relatief goedkoop is, gesmolten en via de besturing van de kop wordt daarmee het model geprint dat je wilt hebben. Printkop en rol voor filament vormen een geheel en passen in de gereedschaphouder van de spindel. De kop wordt gewisseld alsof het een gewone frees is.

Hurco 3D-printen
Dankzij deze opname past de 3D-printkop in de spindel en kan gewisseld worden als elk gereedschap.

 

Prototypebouwers
Het lijkt misschien teleurstellend voor sommigen, toch denkt Hurco klanten hiermee een belangrijk voordeel te kunnen bieden. “De huidige kunststofprinters kunnen slechts werkstukken van beperkte afmetingen printen. Wij kunnen hiermee in principe net zulke grote werkstukken printen als het bereik van de spindel in de machine”, zegt Paul J. Gray, manager R&D die in Amerika betrokken is bij de ontwikkeling. “Vaak print men delen en verlijmt deze later. Met deze oplossing kun je grotere werkstukken printen.” Hurco zegt dat nogal wat klanten momenteel behalve werkstukken frezen de prototypes dikwijls eerst 3D-printen. Dat doen ze nu op afzonderlijke 3D-printers. Hurco denkt dat dit een oplossing is die bepaalde groepen klanten zal aanspreken, omdat zij voor hun productontwikkeling de machines toch niet continu in bedrijf hebben. Vaak programmeren ze nog aan de machine. Dat zijn uren waarin ze eventueel een ander product kunnen 3D-printen. “Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of hij hiervoor de freesmachine gebruikt of een afzonderlijke 3D-printer”, antwoordt Paul Gray op de vraag of zo’n bewerkingscentrum niet te duur is.

 

Hurco 3D-printen
Hurco heeft specifiek software ontwikkeld voor het 3D-printen met de look and feel van de Hurcobesturing.

Eigen software
Om de stap van frezen naar 3D-printen te verkleinen, ontwikkelt Hurco ook een nieuw softwareprogramma voor het gereedmaken van een CAD-file naar een 3D-printer. “Deze software biedt de gebruiker dezelfde bekende omgeving die hij gewend is van het programmeren van de freesmachine”, verduidelijkt de R&D-manager van de Amerikaanse machinebouwer.

Het model dat Hurco op de IMTS toonde is nog een concept. Wanneer het beschikbaar komt, wat de 3D-printkop kost en of de software mee geleverd wordt of apart wordt verkocht, is nog allemaal onzeker. Daarover wilde Hurco in Chicago nog niks meedelen.

 

Meer informatie

Hurco Benelux

Pin It on Pinterest