Made-in-Europe.nu

ICTM onderzoekt frezen AM-componenten met keramische gereedschappen

In Aken is een nieuw onderzoekscentrum gestart dat zich specifiek bezig gaat houden met het produceren en repareren van turbinecomponenten. Het International Center for Turbomachinery Manufacturing (ICTM) gaat zowel verspanende als additive manufacturing technologie inzetten.

 

R&D instellingen in Aken starten samen met industrie onderzoekscentrum naar productie turbinecomponenten

In Aken wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar productietechnologie voor turbinecomponenten. Uit dit TurPro project vloeit nu het nieuwe onderzoekscentrum International Center for Turbomachinery Manufacturing (ICTM) voort, opgericht onder de vlag van het Fraunhofer ILT en IPT samen met het Werkzeugmaschinenlabor WZL. Ook de leerstoel lasertechnologie van de RWTH Aachen is betrokken.

 

Innovatie versnellen

“Het ICTM moet innovatie versnellen”, zo verwoordt professor Fritz Klocke, directeur van het Fraunhofer IPT en hoofd van de leerstoel voor productietechnologie aan de Akense universiteit. De partners uit het bedrijfsleven vertegenwoordigen de hele keten rond de productie van turbines. Dit is een groeimarkt, gevoed door zowel de luchtvaart als de energiesector. De eisen aan turbines liggen alsmaar hoger, wat deels wordt ingevuld met nieuwe materialen die tegen bijvoorbeeld hogere temperaturen bestand zijn. In het ICTM wordt zowel verspanende als additive manufacturingtechnologie ingezet. Een van de deelnemers, een fabrikant van turbines, wil in zijn eigen productie 3D metaalprinten gaan inzetten en denkt dit te versnellen met het ICTM-netwerk. Een andere deelnemers wil onderzoeken hoe de oppervlaktekwaliteit van luchtvaartonderdelen uit titaan verbeterd kunnen worden. Een van de eerste projecten waartoe de deelnemers inmiddels hebben besloten is het bewerken van 3D geprinte metalen onderdelen met volkeramische gereedschappen. Daarmee zou de nabewerking van 3D printdelen verbeterd moeten worden.

Enkele van de bedrijven die meedoen aan het nieuwe onderzoekscentrum zijn DMG Mori Seiki, Emag ECM, GF Machining Solutions, Makino, SLM Solutions, Walter en Rolls-Royce Duitsland. Meer informatie vind je op de website van het ICTM.

 

1 comment

Pin It on Pinterest