Made-in-Europe.nu
Metalfab1

Kaak zet Metalfab1 volop in voor productie onderdelen broodbaklijnen

Kaak Group in Terborg is een van de eerste gebruikers van de Metalfab1 van Additive Industries. De bètamachine in Terborg wordt veel gebruikt. Niet voor testen en onderzoek. Er worden onderdelen voor de industriële broodbaklijnen mee geproduceerd. Kortere doorlooptijden en minder assemblage door functie-integratie zijn slechts twee van de voordelen die 3D metaalprinten de machinebouwer biedt.

 

Voordelen AM voor de machinebouwer: kortere doorlooptijden, minder assemblage, lichtere constructies

Het omslagartikel van de maart editie van 3D Print magazine is gewijd aan de ervaringen die Kaak Group tot nog toe heeft opgedaan met metaalprinten. En dan vooral het werken met de Metalfab1, de industriële metaalprinter van Nederlandse bodem. De Eindhovense fabrikant integreert in de Metalfab1 een aantal zaken, zoals twee aparte bouwkamers en producthandling. Hierdoor neemt de autonomie van de machines toe tot maximaal 120 uur.

 

120 printjobs in zes maanden tijd

Overtuigender dat de Metalfab1 een productiemachine is, is wellicht het feit dat er bij Kaak in een half jaar tijd 120 printjobs zijn gedraaid. 120 bouwplaten vol producten. Kaak print afwisselend rvs en gereedschapstaal omdat er twee bouwkamers beschikbaar zijn. Jaap Bulsink, senior Research and Development engineer bij Kaak, is blij met de productiecapaciteit van de Metalfab1. De machinebouwer ziet namelijk steeds meer mogelijkheden om onderdelen voor de productielijnen te maken op de metaalprinter.

 

De oorspronkelijke houder (boven) bestaat uit 5 losse onderdelen, met draai- en freeswerk, gemaakt van aluminium. Beneden het nieuwe design dat in één keer geprint wordt.

Functie-integratie: 5 losse onderdelen nu in één geprinte component

Een van die onderdelen is een houder waaraan een snijmes met motor wordt bevestigd, die op een robotarm komt. De oorspronkelijke houder bestond uit 5 losse onderdelen, met veel draai- en freeswerk, gemaakt van aluminium. Deze onderdelen moesten geassembleerd worden tot één geheel. “Nu printen we de houder als één onderdeel, van rvs. De voedingsmiddelenindustrie heeft het liefst rvs vanwege de hygiëne. Doordat we het onderdeel uit één geheel maken, vervallen assemblagekosten. Het onderdeel weegt bovendien minder.” Dit onderdeel illustreert de mogelijkheid van functie-integratie. De assemblagekosten van het oude onderdeel zijn vervallen. Hierdoor is de kostprijs van het 3D geprinte onderdeel concurrerend. De eerste lijn met het nieuwe onderdeel draait ondertussen bij een klant.

 

Metalfab1
Rechts het oorspronkelijke onderdeel dat uit draai- frees- en laswerk bestaat. Links de nieuwe component die in één keer geprint wordt.

 

Ook relatief eenvoudige onderdelen

Ook relatief eenvoudige producten laten zich verbeteren door ze te redesignen voor 3D metaalprinten. Een voorbeeld is een houder waarin boven- en onderin twee passingen voor glijlagers worden geperst. Deze moeten loodrecht tegenover elkaar liggen. Aan de houder werd voorheen een beugel gelast voor de bevestiging. De warmte-inbreng door het lassen gaf altijd aanleiding voor nabewerking om de gewenste nauwkeurigheid te halen. Het onderdeel wordt nu in één geheel geprint, inclusief de bevestiging. Jaap: “We hebben dus geen lasnaad meer, iets dat in de voedingsindustrie voor vervuiling kan worden. En de passingen staan loodrecht tegenover elkaar.” Doorlooptijdverkorting is een ander voordeel van 3D metaalprinten. Ook dat voordeel realiseert Kaak Group ondertussen.

 

Jaap Bulsink
Jaap Bulsink (l) samen met Maxim Melnik, student aan de hogeschool van Bocholt voor de Metalfab1.

 

Metalfab1 voor de hele Achterhoek

De Kaak Group deelt de Metalfab1 met enkele andere bedrijven in de Achterhoek en enkele opleidingsinstituten. De helft van de productietijd is voor hen gereserveerd. “Kaak wil zoveel mogelijk werkgelegenheid in de regio houden. 3D printen helpt daarbij, omdat we ook aantrekkelijker worden voor jongeren.”

Het volledige artikel kun je lezen in de maart editie van 3D Print magazine. Op RapidPro 2017 wordt deze editie gratis verspreid onder bezoekers. Additive Industries houdt op 15 en 16 maart de jaarlijkse Additive World Conference. Het bedrijf zal dan de eigen strategie en de visie op 3D metaalprinten verder toelichten.

 

 

Pin It on Pinterest