La Bandita

Siemens PLM Software en Hackrod, een digital manufacturing bedrijf in Californië, slaan de handen ineen. Samen willen ze een platform bouwen, met onder andere Virtual Reality, kunstmatige intelligentie en 3D printen, voor de ontwikkeling en productie van gepersonaliseerde auto’s. De consument krijgt vergaand invloed op designdetails. La Bandita, een speedster, is het proof of concept. Siemens NX is de software waarop ze hun plannen gaan realiseren.

 

Siemens PLM en Hackrod zetten VR, IoT en 3D printen in bij ontwikkeling en productie speedster

Slade Gardner, CTO bij Hackrod, gaat toekomstvisies niet uit de weg. Hij vindt het tijd worden om de manier waarop auto’s worden ontwikkeld, ge-engineerd en gebouwd, disruptief te veranderen. Dat is de missie van Hackrod, de startup in Californië. “Het resultaat van onze samenwerking zal zichtbaar maken welke invloed een efficiënt en gemotiveerd team kan hebben als het toegang heeft tot world class digitale design, engineering, visualisatie, maak en inspectiekracht”, zegt Gardner over de samenwerking met Siemens PLM software. In een eerdere fase heeft de startup samengewerkt met Autodesk om via generative design het chassis voor de sportwagen te ontwikkelen.

 

La Bandita

Voor de productie van het lichtgewicht chassis zet de startup 3D printtechnologie in en gebruikt een aerospace grade aluminium legering. (Foto Hackrod)

 

VR als ontwerptool

La Bandida is een speedster. Hackrod ontwikkelt voor het ontwerp en de productie een volledig digitaal platform dat maximaal gebruik maakt van Virtual Reality als ontwerpgereedschap. Ook Internet of Things en machine learning worden volop ingezet. Want men wil op basis van data die het verzamelt met productdesign snelle iteraties in het ontwerp en productieproces maken. In-situ kwaliteits controles waarvan de gegevens direct worden teruggevoerd naar het ontwerp maken hier deel van uit. Kopers krijgen via het digitale platform mogelijkheden om het designproces mee te sturen. Additive manufacturing is de technologie om de auto zonder dure investeringen in een chassis, te kunnen bouwen. Het chassis van La Bandita is topologisch geoptimaliseerd en wordt met Siemens software geproduceerd op een hybride AM machine. Het platform kan straks dienen voor de ontwikkeling van andere auto’s.

 

Solid Edge Portal

Hackrod krijgt toegang tot meerdere onderdelen van Siemens PLM Software, inclusief NX en het nieuwe cloudgebaseerde samenwerkingsplatform Solid Edge Portal. Siemens gelooft dat de samenwerking een goede testcase is om aan te tonen wat er kan gebeuren als startups, kleine bedrijven en individuen toegang krijgen tot digitale design en productietools. Het realiseren van hun dromen wordt dan net zo gemakkelijk als een videogame spelen, aldus Siemens. “Hackrod’s visie op automotive design is een unieke kijk op het gebruik van onze design- en engineering software. Het sluit volledig aan op de visie van Siemens op de toekomst van de maakindustrie”, zegt Bob Haubrock, senior vice president bij Siemens PLM Software.

Dit is een mogelijk eindmodel van de speedster. (Foto’s Hackrod)

Hackrod voert momenteel een crowdfunding campagne bij Microventures en zoekt ruim 1 miljoen dollar kapitaal.

 

Pin It on Pinterest