Jasper Verbunt is aan de slag gegaan als commercieel directeur van Produsoft, leverancier van CADCAM software waaronder EdgeCam, Visi en WorkNC. Daarmee keert hij terug naar de software voor de maakindustrie. “Dat is hetgeen waar ik vuur van krijg.”  Vooral de doorbraak van PMI in de maakindustrie vindt hij een goede en interessante ontwikkeling, niet meer gestopt kan worden.

Zijn uitstapje naar Laagland, waar Jasper Verbunt verantwoordelijk was voor de sales van Zoller gereedschapbeheer- en voorinstel apparatuur, is maar van korte duur geweest. “Een mooi bedrijf, met mooie producten, maar het deksel paste niet op het potje”, zo legt Jasper Verbunt zijn beslissing uit.

Jasper Verbunt aan de slag als commercieel directeur Produsoft

Groeikansen in Nederland

Nu is hij aan de slag gegaan voor het Belgische bedrijf als commercieel directeur. “Maar ik blijf zelf mee in de verkoop werken”, aldus Jasper Verbunt. “Zeker in de beginfase.” Produsoft heeft voor de Benelux drie salesmedewerkers; daarnaast is er nog een team dat klanten ondersteunt. In totaliteit werken er twaalf mensen. “We denken dat we in Nederland best nog kunnen groeien, ondanks dat we al de helft van de zaken in Nederland doen.” Deze activiteiten concentreren zich namelijk vooral op het Zuiden van Nederland. In het Noorden en Oosten is Produsoft amper actief. “En ook daar valt heel wat te winnen. Er zijn nog genoeg bedrijven die niks doen met CADCAM of met een eenvoudig pakket werken.”

Jasper Verbunt

PMI-uitrol maakt CADCAM softwarebelangrijker

Zeker met de uitrol van PMI, waar ASML in de regio Eindhoven hard aan trekt, zullen meer bedrijven met CADCAM oplossingen moeten gaan werken. Produsoft levert met Edgecam, Visi en WorkNC drie softwarepakketten van Hexagon waarmee het grootste deel van de verspanende industrie wordt afgedekt.  Visi is de oplossing voor matrijzenmakers. “Het is een geïntegreerde CADCAM systeem”, legt Verbunt uit. De kracht zit in het feit dat als je bij het programmeren ontdekt dat je het CAD-model moet aanpassen, de effecten van deze aanpassingen op al geprogrammeerde onderdelen automatisch worden aangepast. “Daarmee kunnen matrijzenmakers veel tijdwinst boeken.”

Drie pakketten uit één productfamilie

Edgecam is de oplossing voor de machinefabriek die 3- en 5-assig freest en draait. WorkNC is het pakket voor de productie van heel complexe componenten, met soms wel duizenden vlakken  die veel rekenkracht vergen. “De pakketten komen uit dezelfde productfamilie van Hexagon en zijn dus te combineren met elkaar”, legt hij uit. Als je boorwerk in een matrijs in Edgecam wilt programmeren kun je de Visi files direct inlezen.

CAD-ontwikkelaars moeten nog stappen zetten

Met het oog op de uitrol van PMI (Product Manufacturing Information oftewel Model Based Definition) worden CADCAM systemen in de toekomst steeds belangrijker, verwacht Jasper Verbunt. Eind november spreken experts van Hexagon op het eerste PMI Solutions event dat het Mikrocentrum en ASML organiseren. Vanuit de maakbedrijven hoor je nogal eens kritiek op het gebruik van PMI, omdat bedrijven vinden dat de CADCAM systemen er nog onvoldoende klaar voor zijn. Jasper Verbunt vindt deze kritiek deels terecht. “PMI vergt nog wel wat ontwikkelingen van de kant van CAD-software. Automatisch programmeren is nog een stap te ver.” Die kant gaat het wel op, is zijn overtuiging.

Hexagon past PMI onder meer toe voor het programmeren van meetcycli met PCDEMis.

WorkExplorer: viewer voor PMI data

Principieel noemt hij PMI een goede ontwikkeling. “In plaats dat je met twee datasets werkt, de 2D geprinte tekening en de Stepfile, werk je met één dataset. Bij het programmeren moet de werkvoorbereider echter nog altijd zelf beslissingen nemen. Beslissingen zoals waar je de tolerantie legt, minimaal, in het midden, maximaal? De huidige software kan dat nog niet beslissen. De Hexagon CADCAM producten kunnen wel alle drie PMI data inlezen uit een CAD-model. Ook levert Hexagon een viewer, WorkExplorer, waarmee je PMI data in een mode zichtbaar maakt. “De mogelijkheden van WorkExplorer zijn uitgebreid. We kunnen namelijk alle data inlezen, native Catia bijvoorbeeld, of IGS. Ook kunnen we een draftanalyse doen.”

Volgende stap in automatisering met software

Jasper Verbunt is blij weer met software voor de maakindustrie aan de slag te gaan. De komende jaren liggen hier veel uitdagingen, is zijn overtuiging. Niet alleen PMI, in de toekomst ook automatische kostprijsberekening van frees- en draaidelen. “In de volgende fase moeten we compleet geautomatiseerd gaan werken in de verspaning. Net zoals de plaatwerkindustrie al doet.”

Produsoft neemt dit najaar deel aan Metavak en aan MBD Solutions Event van het Mikrocentrum.

1 gedachte over “PMI goede stap, maar vraagt nog iets van CAD-ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest