3DExperience World

Deze zomer komt 3DExperience Works beschikbaar. Dat is dé grote aankondiging op de eerste dag van 3DExperience World 2020. Met het nieuwe platform krijgen de innovators en makers zoals SolidWorks ze noemt, via de cloud toegang tot essentiële tools voor ontwerpen, simuleren, maken en samenwerken.


Het app ecosysteem dat Dassault Systèmes voor ogen heeft met 3D Experience Works gaat, past naadloos in de strategie van de softwareonderneming om naar platformen te gaan én om meer met data te doen. De softwaretools die de gebruikers nu tot hun beschikking krijgen, gaat ze tijd en geld besparen in het design- en maakproces, zo zegt Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks. Tijd en geld die ze dan kunnen besteden aan nieuwe innovaties, aan sneller innoveren. Het innovatieproces verandert hierdoor van een lineair proces in een continue loop, aldus de SolidWorks topman. De software op het nieuwe platform komt er in drie pakketten (standard, professional en premium), waarbij de apps gegroepeerd worden rond de rol die je in het proces speelt. Prijzen worden later bekend gemaakt, maar wie nu een abonnement heeft, zal eind van het jaar tot 8% goedkoper uitzien. “We maken echt een aantrekkelijk aanbod.”

Bernard Charlès (links) samen met JP Bassi.

De toekomst is aan de platformen

De platformen zijn de toekomst, is de overtuiging bij Dassault Systèmes. Met de simulatietools wil SolidWorks de 1 miljoen commerciële gebruikers een super impuls geven, omdat engineers tegenwoordig meer moeten doen dan geometrische problemen oplossen, aldus JP Bassi in een toelichting voor de pers. Hij denkt daarnaast dat betalen voor gebruik beter in het huidige tijdperk past, terwijl de nieuwe generatie engineers die van school komt, gewend is in de cloud te werken.

Data beter gebruiken

Het gaat echter ook om een beter gebruik van data, zo blijkt uit een toelichting die Suchit Jain, Vice President Strategy, later gaf. Door de data van de verschillende softwaresystemen samen op een platform te brengen, kan Dassault Systèmes met Kunstmatige Intelligentie en Machine Learning veel betere analyses maken om daarmee de designs weer te verbeteren. Suchit Jain ziet de platformoplossing als engineering 4.0, omdat dankzij Kunstmatige Intelligentie en Machine Learning het engineeringproces deels geautomatiseerd kan worden. Momenteel bekijkt het concern hoe men het app ecosysteem in de toekomst ook open gaat stellen voor derden. “Dat gaan we zeker doen, ofschoon we wel strenger zullen zijn in de toelating va derden. Vanwege het belang van de data zullen we de instapdrempel hoger leggen.”

Exponentiële veranderingen

Met 6000 deelnemers is de eerste editie van 3DExperience World in Nashville druk bezocht. Alles draait dit jaar om 3D beleving. “We gaan de virtuele tweeling gebruiken om zaken tot leven te brengen”, zei CEO Bernard Charlès het op mainstage maandagochtend. Het 3D Experienceplatform brengt in zijn ogen de kracht van communities samen. Hij ziet in de toekomst een rol weggelegd voor de consument die via platformen invloed heeft op het designproces bij de ontwerpers. 3D ervaring gaat ook een rol in opleiden spelen. Bernard Charlès: “Ervaring wordt de primaire bron van kennis.” Want, zo voegt Suchit Jain eraan toe: van de huidige kinderen komt straks 65% in beroepen te werken die nu nog niet bestaan. Exponentiële veranderingen, zo noemt hij de snelle veranderingen in de samenleving.

Engineering heroes

Het jaarlijkse event voor de SolidWorks gebruikers biedt altijd een podium aan de helden van engineers. Dit jaar bijvoorbeeld Mike Schultz, oprichter van BioDapt. De vroegere kampioen motorcross mist sinds een ongeluk in 2008 zijn linker onderbeen, maar zat na zeven maanden alweer op de motor dankzij een zelf ontwikkelde en gebouwde prothese. Ondertussen maakt hij met BioDapt met klanten uit de hele wereld speciale prothesen die aangepast zijn aan de zware belasting bijvoorbeeld bij crossen, surfen of skieën. Met het MIT gaat hij nu mechatronica en sensortechnologie integreren.

Magic Wheelchairs gebruikt SolidWorks om de bijzondere rolstoelen te ontwerpen.
3DExpeience World 2020 duurt tot en met woensdag.

2 gedachten over “3DExperience Works volgende stap in platformstrategie SolidWorks

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest