Ondanks alle maatregelen om de effecten van de Covid-19 pandemie te dempen, zal niet elke onderneming in de technische industrie overleven. “Covid-19 is een echte survival of the fittest. Ook voor de bedrijven en ecosystemen. Wie niet gezond waren, dat wordt een probleem”, zo trapte Geert Jacobs van Agoria de eerste editie van de Virtual Industry Fair in de Benelux af. De versnelde digitalisering gaat niet meer weg en zal blijvend zaken veranderen.  


Het was even wennen op de eerste virtuele Industry 4.0 beurs in de Benelux. Digitaal een bakje koffie drinken met andere deelnemers. 3 minuten netwerken voordat je scherm op zwart gaat en je gekoppeld wordt aan een andere bezoeker. Chatten en direct videogesprekken voeren met exposanten en sprekers. Het ging allemaal. Uiteindelijk zijn meer dan 1400 bezoekers gedurende de dag online geweest op de virtuele beurs.

Covid-19 heeft iedereen verrast

Zij zagen onder andere Geert Jacobs, Expert Innovation Factory of the Future bij  Agoria, in zijn keynote presentatie op mainstage. Covid-19 heeft iedereen verrast. “En deze crisis is nog steeds een verrassing.” Niemand kan zeggen hoe het verder gaat. Bedrijven houden rekening met dalende omzetten in de komende maanden, misschien wel tot januari 2021. Investeringen worden uitgesteld. Faillissementen zullen volgen. Met maatregelen wordt geprobeerd de problemen tot een minimum te beperken. “Maar Covid-19 is een echte survival of the fittest”, meent Geert Jacobs. De digitalisering is in nog een hogere versnelling geschakeld.

Perspectief nodig

Niemand was op deze crisis voorbereid. En toen de crisis er eenmaal was, ging iedereen als een brandweerman zijn eigen waarden beschermen. “De eerste fase was paniek, angst voor het onbekende. Nu zitten we in de tweede golf: heropstarten. Tegelijkertijd zijn we bang voor een nieuwe uitbraak. Die zou catastrofaal zijn”, schetst Geert Jacobs de fasen die eigenlijk alle organisaties doorlopen. De derde fase is de moeilijkste: voorbij de crisis kijken. “Voor een brandweerman is het moeilijk voorbij het vuur te kijken. Daar heb je perspectief voor nodig.”

Nieuwe technologie versneld ingevoerd

Als je daarin slaagt, dan ontstaat er licht aan het eind van de tunnel. Na de terugval komt dan het herstel. “Ondernemers moeten nu nadenken hoe ze het verschil kunnen maken.” Want Geert Jacobs is overtuigd dat de veranderingen die de afgelopen weken versneld tot stand zijn gekomen, vooral de digitalisering, blijvend zijn. Contactloos werken, stem- en gezichtsherkenning, 3D visualisatietools zoals Augmented en Virtual Reality, remote werken in onderhoud. “Nieuwe technologie wordt heel snel geïntroduceerd. De digitale transformatie was al hot maar wordt nu helemaal realiteit”, aldus de Agoria-expert tijdens het virtuele evenement rond Industrie 4.0.

Verdwijnt 10 procent van de banen zoals we die kennen?

Er komen nieuwe rollen voor organisaties in supply chains. 10% van de banen die we nu kennen, zullen verdwijnen. AGV’s voor de interne logistiek gaan materiaalstromen in de fabrieken verbeteren. Machines zullen uitgebreid worden met robots en AGV’s. Papierloos werken wordt normaal. “Deze crisis versnelt de evolutie waarin we zaten.” Met twee monteurs naar een machine gaan voor onderhoud zal straks niet meer gebeuren, geeft hij een voorbeeld. “Een monteur gaat naar de machine; de ander ondersteunt vanaf afstand, misschien met VR en AR.” Deze veranderingen vergen leiderschap en visie in een organisatie. Om verder te kijken dan het vuur.

Agoria heeft op de website twee white papers over Covid-19 en hoe hiermee om te gaan. Ook staan er best practices van Belgische Factories of the Future

1 gedachte over “Covid-19: survival of the fittest, ook bij bedrijven

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest