online CAD

Engineering software gaat versneld naar de cloud en wordt een service (Saas, Software as a Service). Dat is een van de blijvende effecten van de Covid-19 crisis. Deze voorspelling deed Jim Heppelmann, President en CEO van PTC deze week tijdens de online editie van LiveWorx 20. De overname van de online CAD-software Onshape  eind 2019, had voor PTC niet op een beter moment kunnen komen.


Vorig jaar november, voordat iemand van het Covid-19 virus had gehoord, heeft PTC de online CAD-software Onshape gekocht. Een investering van $470 miljoen. Het platform wordt omgedoopt in Atlas; hierin worden ook andere tools zoals PLM geïntegreerd. Achteraf gezien had de timing niet beter kunnen zijn. Want de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus heeft volgens Heppelmann duidelijk gemaakt dat de productontwikkelingswereld en de maakindustrie de overstap naar de cloud versneld gaan maken. “Terwijl veel kenniswerkers in de maakindustrie probleemloos de transitie naar thuis werken konden maken, hebben engineering organisaties hiermee geworsteld.”

Omslagpunt voor de maakindustrie is bereikt

Dat heeft alles te maken met het feit dat in veel maakbedrijven de CAD-software lokaal op eigen servers en CAD-stations draait. En dan is van thuis uit werken opeens een probleem. “Zet maar op het lijstje van dingen die moet veranderen, dat engineering software naar de cloud moet.” Jim Heppelmann verwijst naar marktstudies van voor de Coronacrisis die al wezen op het feit dat engineering op dit vlak achterloopt. Hij haalt onder andere een onderzoek door IDC aan waarin voorspeld wordt dat in 2022 70% van de maakbedrijven cloudgebaseerde innovatieplatformen en marktplaatsen zullen gebruiken. “We hebben het omslagpunt bereikt.”

Complexe situaties in de supply chain

Met SaaS en de online CAD-software hou je veel eenvoudiger supply chains overeind, omdat iedereen elk moment de nieuwste softwareversie gebruikt en de meest recente data. Ook samenwerken en opschalen worden gemakkelijker. Jim Heppelmann: “Vraag een toeleverancier aan de autoindustrie hoe blij ze zijn versies van Siemens NX te onderhouden om samen te werken met GM en tegelijkertijd verschillende versies van Catia om met Ford te kunnen samenwerken. Het doet echt pijn.” Met het Atlas platform wordt het uitwisselen van files eenvoudig. Nergens in de supply chain zijn er conversiefiles nodig.

Nieuwe businessmodellen makkelijker

Cloudgebaseerde CAD- en PLM software bieden daarnaast de kans om op een veilige manier met nieuwe businesmodellen aan de slag te gaan. Tijdens LiveWorkx20 haalde Jim Heppelmann het voorbeeld aan van e.GO, de Akense start-up die elektrische stadsauto’s ontwikkelt en produceert. E.GO rolt het concept nu als franchisemodel uit naar onder andere China en Mexico, waar lokale partijen de stadsauto voor de lokale markt gaan bouwen. Dat vergt bepaalde aanpassingen om in orde te zijn met de lokale eisen. Voor zo’n model is een cloudplatform de ideale oplossing, meent Jim Heppelmann, omdat er geen files uitgewisseld hoeven te worden.

E.GO geeft franchisenemers via Onshape online CAD-software toegang tot data zonder risico IP kwijt te raken

Cloudplatform beschermt IP van e.GO

“E.Go is meer een IP-bedrijf dan een traditioneel maakbedrijf. Ze zijn zich  bewust dat ze IP moeten delen met  franchisenemers maar willen tegelijkertijd het IP beschermen. Met Onshape heeft e.GO dit perfect afgedekt in een franchiseportal. Franchisenemers hebben toegang tot de data om deze te bewerken, zonder dat e.GO kopieën hoeft af te staan.” Bovendien kunnen ze samenwerken aan de lokale aanpassingen en op het platform zien war de franchisenemers doen. De auto is ontworpen in PTC Creo, dat naadloos aansluit op Onshape. “E.GO benut de digitale mogelijkheden maximaal.”

Universiteiten en hogescholen leiden de omslag

De impuls voor de omslag komt de laatste tijd met name vanuit de universiteiten en hogescholen, die de afgelopen maanden voor hun studenten versneld oplossingen in de cloud zijn gaan zoeken. “Opleiders zijn  de eerste die de kracht van SaaS tools zijn gaan inzien. We zien in het hoger onderwijs een snelle transitie van CAD en PLM naar de cloud en als servicemodellen.” Ook de gemakkelijke overstap van het ene naar het andere device ziet Heppelmann als een voordeel.

2 gedachten over “Jim Heppelmann (PTC): engineeringsoftware versneld naar de cloud

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest