VR conferentie

Afbeeldingen: WeAre

De kans dat woorden verkeerd begrepen worden als partijen op afstand, via webconferenties met elkaar samenwerken, is juist bij engineers groot. Het Duitse WeAre denkt daar de oplossing voor in huis te hebben: VR rooms, waarin je op afstand, ieder met een VR-bril, samen de virtuele modellen kunt bespreken. VR conferentie. Het Virtual Reality systeem werkt online en onafhankelijk van de CAD-software.


De Berlijnse start-up WeAre presenteerde de software tijdens de eerste dag van Metav Websessions, het online kennisevent dat deze week plaatsvindt. Volgens Marvin Tekautschitz, co-founder en COO, is het de uitdaging van alle grote organisaties die over meerdere vestigingen werken om op een productieve wijze informatie uit te wisselen. “De home-office die er nu aan toegevoegd is, is nog een extra complicerende factor.” Webinars en webconferenties zijn prima, maar ze werken niet voor engineers, is zijn ervaring. “Engineering assets zijn in 3D, die moet je ook in 3D bekijken. Woorden kunnen verkeerd begrepen worden als je decentraal werkt”, zo zegt Tekautschitz.

VR conferentie: niet alleen voor ontwikkelteams maar ook voor salesteams

VR conferentie
Afbeeldingen: WeAre

Onafhankelijk van CAD-format

De software van WeAre werkt onafhankelijk van de CAD-software die men gebruikt. Voor 40 verschillende pakketten is er inmiddels een interface. Exporteren hoeft niet; native files kunnen geupload worden.  De software draait in de cloud: het uploaden van een CAD-model volstaat om in een virtuele ruimte aan de slag te gaan, ongeacht de afstand tussen de deelnemers. De deelnemers werken dan niet met een statisch model, maar kunnen ook losse onderdelen van een machine of installatie bekijken, meta data raadplegen, post-it notities achterlaten en met video-animaties en foto’s commentaren direct verspreiden. “Alles wat je in een normale vergadering gebruikt, kun je nu virtueel inbrengen. Ook whiteboards”, zo legde Marvin Tekautschitz uit de presentatie tijdens Metav Websessions uit. Hij positioneert de software tussen de CAD- en PLM-systemen en de tools voor online webinaars en -conferenties.

Salesteams gebruiken WeAre in beursloos tijdperk

WeAre heeft drie toepassingen van de VR software voor ogen. De eerste toepassing is voor ontwikkelteams van machines en installaties. Zowel in- als externe deelnemers kunnen met een VR-bril en een snel CAD-station deelnemen. De tweede toepassing vindt men bij de salesafdelingen. Zij kunnen klanten op afstand in een virtuele ruimte kennis laten maken met een machine of installatie. “Ook als er geen beurs plaatsvindt, zoals nu, of de afstand te groot is, kun je decentraal gemakkelijk je portfolio visualiseren”, aldus Tekautschitz over deze module. Reizen wordt minder noodzakelijk; beslissingstrajecten worden korter. De derde toepassing sluit naadloos aan op de huidige Coronacrisis, waarin thuiswerken de norm is. “Engineers kunnen onderling van huis uit afstemmen over modellen die ze in 3D zien.”

Veilige Europese cloud

WeAre draait in principe in de cloud. Een veilige Europese cloud, benadrukte Tekautschitz. “We hebben de servers zo ingericht dat de data altijd in Europa blijven. We zijn ISO 27001 gecertificeerd en we komen met een on-premise versie.”

Meer informatie over WeAre vind je hier. En het programma van Metav Websessions, dat tot en met eind deze week duurt, vind je hier.

1 gedachte over “WeAre: virtueel vergaderen in 3D

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest