De RoboJob Tower zoals deze bij Mazak in het VK komt te staan.

Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen maanden, dan is het dat we in West-Europa opnieuw lokaal moeten gaan produceren. En niet langer opdrachten uitbesteden aan goedkopere producenten in het verre Oosten. Dat zegt Helmut De Roovere, CEO van RoboJob. “Wie het rekensommetje maakt, beseft dat dit enkel mogelijk is door de inzet van automatisering.”


RoboJob draait weer op volle toeren. De Vlaamse producent van robotlaadsystemen voor CNC-machines verwacht de komende maanden een stevige piek in de bestellingen omdat de maakindustrie nu begint te beseffen dat het niet langer de vraag is of men moet automatiseren maar hoe.

RoboJob CEO: besef groeit dat automatiseren moet

Maakbedrijven vragen om flexibiliteit

Dat was ook de boodschap die de Belgische onderneming vorige week tijdens Metav Websessions presenteerde. Detlef Scholz van RoboJob merkte tijdens zijn presentatie vanuit de Duitse vestiging van RoboJob dat klanten de automatisering “als redder in het Coronatijdperk” zien. “Die feedback krijgen we terug van klanten. We merken zeker nu dat bedrijven flexibele automatisering nodig hebben om de kleine series te kunnen maken.” Scholz liet tijdens het webinar onder andere live verschillende opstellingen zien die RoboJob momenteel in de Duitse vestiging heeft staan. Daaronder een systeem op een track voor het beladen van 165 kilo zware smeedstukken op een CNC-freesmachine.

RoboJob
Onlangs opende RoboJob de Duitse vestiging.

800 systemen in de markt, 250 in Duitsland

RoboJob heeft inmiddels zo’n 800 systemen geïnstalleerd, daarvan alleen al 250 stuks in de Duitse markt, wat voor het Belgische bedrijf de belangrijkste markt is. Ook Helmut De Roovere wijst erop dat RoboJob tijdens de lockdown veel reacties van klanten uit heel Europa heeft gekregen dat ze dankzij de automatisering konden blijven produceren. Volgens hem plukken de bedrijven nu de vruchten van het feit dat ze de afgelopen jaren relatief vroeg geïnvesteerd hebben in automatisering.

Spindeluren belangrijker dan ooit

De productie bij RoboJob is Coronaproof.

Het merendeel van de maakbedrijven heeft de stap naar CNC-automatisering echter nog niet gezet, en dat beseft men bij RoboJob ook.  Helmut De Roovere: “Spindeluren worden belangrijker dan ooit.  Elke CNC-machine zal moeten renderen, ook wanneer een virus bepaalt dat men weinig of geen operatoren heeft om deze te bedienen.  Het is niet langer de vraag of men moet automatiseren, maar hoe.” Zeker als lokaal produceren in West-Europa gaat toenemen, is automatisering noodzakelijk. RoboJob verwacht daarom de komende tijd een piek in de nieuwe bestellingen. “Onze klanten zullen zich er nu wel bewust van zijn dat het een absolute noodzaak is om te investeren in de automatisering van het machinepark.  Nu meer dan ooit.” De eigen productie kan dit aan, want sinds april wordt er in de fabriek weer gewerkt en inmiddels draait het hele bedrijf weer op toeren. Beurzen zitten er dit jaar niet meer in, laat De Roovere weten. Dat geeft het RoboJob team extra ruimte.  

Foto: Mazak heeft vorig jaar het Tower systeem van RoboJob in gebruik genomen in de Britse productievestiging.

Pin It on Pinterest