Halter CNC Automation

Veel verspanende bedrijven verwachten dat de gevolgen van de Covid-19 pandemie hen zal dwingen in de toekomst nog flexibeler te gaan opereren. Kortere levertijden, kleinere series en meer agile reageren op wisselende marktomstandigheden: dat toekomstbeeld schetsen de deelnemers aan een onderzoek door HALTER CNC Automation. Twee op de drie bedrijven bestempelt automatisering als noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven.


De Covid-19 maatregelen zullen nog lang impact hebben op de activiteiten van de wereldwijde maakindustrie. Een aantal ondernemingen kijkt al voorbij de coronacrisis: welke blijvende veranderingen zullen er zijn in supply chains, het concurrentieveld, de manier van werken en kan robotisering de maakbedrijven flexibeler en wendbaarder maken? HALTER CNC Automation heeft deze en andere vragen voorgelegd aan bedrijven uit de verspanende industrie. Uit de resultaten van Covid-19 de uitdagingen van de maakindustrie blijkt dat de bedrijven in wisselende mate geraakt worden door de beperkende maatregelen die overheden opleggen. Een ruime meerderheid van de ondernemingen houdt echter rekening met minder werk in de komende maanden. “Dat is vooral het korte termijneffect”, verklaart Wouter van Halteren, oprichter en CEO van HALTER CNC Automation.

Lange termijneffect: agiler reageren

Het lange termijneffect dat de bedrijven verwachten, is een toenemende druk op seriegrootte en levertijden. Bijna twee op de drie Duitse klanten verwacht dat de Covid-19 pandemie maakbedrijven tot meer flexibiliteit gaat dwingen. In Nederland ligt dit percentage iets lager, maar is het nog steeds de ruime meerderheid. Wouter van Halteren noemt deze verandering het lange termijneffect, in zijn ogen de echte verandering. Hij onderscheidt qua flexibiliteit twee ontwikkelingen, die al langer merkbaar zijn maar door de huidige crisis versneld worden. “Met flexibiliteit bedoelen de bedrijven allereerst dat levertijden korter worden en series kleiner. Ze moeten dus vaker omstellen op andere producten.” De tweede vorm van flexibiliteit is dat uitbesteders een wendbare – agile – toeleverancier zoeken; een onderneming die snel kan reageren als de vraag naar een product toeneemt, zoals de afgelopen tijd is gebleken toen supply chains werden onderbroken doordat sommige landen op slot gingen. Wouter van Halteren: “Toeleveranciers zullen de komende jaren snel hun capaciteit moeten kunnen verhogen, zonder dat ze hiervoor extra mensen moeten aannemen, overwerk of extra machines nodig zijn. En ook weer hun capaciteit snel kunnen verlagen.”

Automatiseren helpt bedrijven méér rendement uit hun bestaande machines te halen, zonder dat ze moeten investeren in nieuwe machines en zonder dat ze extra operators nodig hebben”

Wouter van Halteren, CEO HALTER CNC Automation
Wouter van Halteren: spindelrendement wordt nog meer de bepalende factor.

Met de bezettingsgraad verdien je geld

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat dit besef vooral bij de Duitse ondernemers is doorgedrongen. 38% van hen geeft als belangrijkste reden voor automatisering op het verhogen van de efficiency van het CNC-machines. De helft van de Duitse metaalondernemers is het eens met de stelling dat automatisering een middel is om de flexibiliteit te vergroten. IUit de onderzoekresultaten blijkt eveneens dat veel ondernemers van plan zijn te investeren in machines, zodra ze weer gaan investeren. In Nederland ligt dit percentage op 40%, in Duitsland op 35%. Bijna drie op de vier Duitse bedrijven overweegt robotisering, terwijl dit percentage in de andere landen tussen de 20 en 25% schommelt.

Goedkoper dan in Azië produceren

Wie niet naar automatisering kijkt, laat kansen liggen, vindt Wouter van Halteren. De ervaring leert dat de spindels van niet-geautomatiseerde machines gemiddeld 30 tot 40 procent van de tijd draaien. “Bij onze klanten die een HALTER robot aan hun CNC machine plaatsen, zien we dat dit spindelrendement omhoog schiet naar 70 tot 90 procent. Automatiseren helpt bedrijven méér rendement uit hun bestaande machines te halen, zonder dat ze moeten investeren in nieuwe machines en zonder dat ze extra operators nodig hebben”, legt hij uit. Daarnaast maakt robotisering de bedrijven flexibeler, omdat ze onbemande productieuren tot hun beschikking krijgen zodat ze snel kunnen op- en afschalen. Maakbedrijven moeten anders naar de inrichting van hun productieomgeving gaan kijken. De bezettingsgraad van de machines is uiteindelijk wat telt “Elk jaar een CNC-machine kopen als de vraag toeneemt, zit in de habitat van veel metaalondernemer. Ik begrijp hun gedachte: met de machines verdienen ze hun geld. Wat ze hierbij uit het oog verliezen, is dat het uiteindelijk de bezettingsgraad is die telt.”

Succes boeken in post-Corona tijd

 “Automatisering is de sleutel tot succes in de verspaning”, zegt Wouter van Halteren. En dit zal nog belangrijker worden om te profiteren van de aantrekkende markt na de Covid-19 crisis. “Onshoring is hèt thema momenteel in de VS. Japan maakt miljarden vrij om werk terug te halen uit Chinese fabrieken. Globalisering zal eerder minder dan meer worden.” Met automatisering hoeft productie in Europa niet eens duurder te zijn dan in een land als China. “Omdat we hier gewend zijn lean te werken, zijn de overheadkosten laag. Als we met automatisering de factor arbeid verder reduceren, kunnen we onderdelen in Europa goedkoper produceren dan in Azië.”

Het volledige rapport COVID-19 De uitdagingen van de maakindustrie kan gratis gedownload worden vanaf de website van HALTER CNC Automation

1 gedachte over “Automatisering sleutel tot succesvolle flexibele CNC-productie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest