De Duitse machinebouwgroep Chiron kondigt als een van de eerste ingrijpende maatregelen aan, nu de sector hard geraakt wordt. De productie van Stama wordt overgeplaatst naar Neuhausen o. E, waar samen met de fabriek in Tuttlingen in volledige Duitse productie wordt geconcentreerd. Dochter Scherer Feinbau wordt verkocht.


“Deze beslissing was niet gemakkelijk voor ons. Maar we moeten nu handelen om de toekomst veilig te stellen en de groep in een sterkere positie uit de crisis te leiden”, zo zegt Vanessa Hellwing, CFO. Het management en de Raad van Bestuur zien in dit plan de enige reële mogelijkheid om voor de langere termijn zoveel mogelijk wekgelegenheid veilig te stellen. De maatregelen die de groep nu neemt, moeten tot de nodige besparingen leiden.

Productie gebundeld op twee locaties om crisis het hoofd te bieden

De productie van Stama, zoals die van de MT733, verhuist naar Neuhausen.

Covid-19 pandemie bovenop crisis autoindustrie

De Chiron Groep wordt geconfronteerd met een aanzienlijke afname van de vraag. Dit komt door de crisis in de automobielindustrie en de gevolgen van de Coronapandemie voor de luchtvaartindustrie. Van oudsher zijn dit twee belangrijke sectoren voor de groep. De impact van de malaise in de auto-industrie is al langer voelbaar. In 2019 heeft Chiron hierdoor – en door de zwakke wereldeconomie – de omzet zien afnemen met 11% tot €443 miljoen. Dit jaar rekent de groep op een verdere daling als gevolg van de covid-19 pandemie, die ook nog eens voor problemen in de aerospace zorgt. “Met het oog op deze vooruitzichten is een heroriëntatie van de groep essentieel”, aldus Hellwing.

Productie Stama verhuist

Voor Stama lijken de plannen de meeste gevolgen te hebben. De productie van de Stama-machines in Schlierbach gaat dicht. Deze wordt overgeheveld naar Neuhausen o.E, zo’n 150 kilometer verderop. Op de huidige locatie van Stama Maschinenfabrik blijven alleen de verkoop- en salesactiviteiten. De Chiron Precision Factory in Neuhausen is de meest moderne fabriek van de groep, amper een jaar in gebruik en gebouwd om uit te groeien tot een voorbeeld van een Industrie 4.0 fabriek. Dit moet na de vestiging in Taicang (China) uitgroeien tot de tweede grootste productielocatie van de groep.

De nieuwe Precision Factory moet de tweede grootste productielocatie van de groep worden.

Verkoop Scherer Feinbau

De andere maatregel die de groepsdirectie aankondigt, is de verkoop van Scherer Feibau, een fabrikant van verticale CNC-draaimachines en verticale bewerkingscentra voor assen die pas sinds 2012 tot de groep behoort. Wie de koper is, wordt niet bekend gemaakt. Wel verwacht men dat de verkoop op zeer korte termijn afgerond zal worden. Met deze verkoop kiest de groep nadrukkelijk ervoor zich te concentreren op de kerncompetenties, CNC-frezen en freesdraaibewerkingen. Op dat vlak wordt de positie in de precisie- en medische industrie versterkt door een samenwerking met een Zwitserse fabrikant van kleine bewerkingscentra.

Intensivering activiteiten additive manufacturing

Chiron intensiveert wel de recent gestarte activiteiten op het vlak van 3D metaalprinten. Onlangs stelde het tijdens de huisshow de eerste 3D metaalprinter voor, de AM Cube 500. Chiron beschouwt additive manufacturing als een groeimarkt.

Lees in 3D Print magazine een uitgebreid artikel over de Chiron AM Cube 500

Bij de hele groep werken momenteel ongeveer 2100 medewerkers. Ongeveer twee derde van de omzet komt uit export.

4 gedachten over “Chiron Group snijdt diep in de eigen organisatie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest