Chiron Scherer

De gezamenlijk door Chiron ontwikkelde cel voor het automatisch bewerken van cilinderkoppen.

De koper van Chiron-dochter Scherer Feinbau is bekend. EMAG, dat zelf ook verticale CNC-draabanken bouwt, neemt de dochter van de Duitse groep over. EMAG denkt dat Scherer Feinbau kan profiteren van het wereldwijde netwerk dat de machinebouwer heeft, onder andere in de automotive industrie. Met name de expertise die Scherer heeft van het bewerken van remschijven is een troefkaart.


Scherer, opgericht in 1978, heeft de laatste acht jaar deel uit gemaakt van de Chiron Group. Deze laatste kondigde enkele weken geleden een reorganisatie aan om de crisis in de machinebouw het hoofd te bieden. In de toekomststrategie van Chiron is er geen plaats meer voor de fabrikant van verticale draaimachines en verticale asbewerkingscentra, die niet alleen gebouwd worden voor de automobielindustrie maar ook voor de luchtvaartindustrie en de machinebouw.

Belangrijk voor aal aandrijfconcepten

De overname door EMAG past volgens Markus Hessbrüggen, CEO van EMAG Gruppe, in de strategie van de machinebouwer om de complete procesketen van zacht- en hard bewerken af te dekken. “Met de overname van Scherer gaan we op deze succesvolle weg verder”, zegt Hessbrüggen. Vooral de kennis die Scherer heeft opgebouwd in de bewerking van remschijven heeft een rol gespeeld bij de afwegingen. “Scherer heeft in de voorbije jaren robuuste oplossingen voor deze toepassing ontwikkeld. Deze is ook in de toekomst belangrijk voor de auto-industrie, ongeacht de aandrijflijn.”

Elektrochemisch machining (foto EMAG)

EMAG bouwt ook machines voor het elektrochemisch verspanen van werkstukken.

Win-win voor beide partijen

De machines voor serieproductie van remschijven vormen een van de successen van Scherer. Deze productielijnen zijn vergaand geoptimaliseerd. Met twee machineplatformen kunnen eenvoudig geautomatiseerde productielijnen worden samengesteld voor verschillende producten. Beide bedrijven profiteren van de overname. Scherer profiteert van het wereldwijde sales- en servicenetwerk van EMAG, dat op zijn beurt met de nieuwe dochter het technologieaanbod verbreedt.

Vorig jaar wijdde EMAG het Technologieforum aan de impact van elektrische en autonoom rijden op de automobielindustrie. Toen kwam ook 3D metaalprinten aan de orde. EMAG heeft twee jaar geleden een belang genomen in de Berlijnse AM-startup Gefertec. Dat heeft samen met een klant als eerste het repareren van wielen van treinstellen met 3D metaalprinten gevalideerd voor Deutsche Bahn.

1 gedachte over “EMAG neemt Scherer Feinbau over van Chiron

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest