Tool-O-Mat

De Belgische toeleverancier Metaalbewerking Meirlaen heeft de kosten van het gereedschapsbeheer met zo’n 30 procent weten te verlagen door over te stappen op een gereedschapsautomaat. Daarnaast daalt het verbruik, omdat medewerkers bewuster met de gereedschappen omgaan. Zeker sinds ze na een recente software update van de Tool-O-Mat van Ceratizit de prijzen van de gereedschappen zien. “Mensen gaan daardoor bewuster met hun gereedschap om en nemen nog meer de moeite om de optimale snijparameters in te stellen”, zegt zaakvoerder Geert Meirlaen.


Metaalbewerking Meirlaen in het Belgische Merelbeke, vlakbij Gent, is als toeleverancier van CNC draai- en freeswerk actief in meerdere sectoren. Mede daarom is de verscheidenheid aan gereedschappen die het verbruikt groot. “Dat vraagt om een gedegen gereedschapsbeheer om onnodige machinestilstand te voorkomen.

30 procent lagere beheerskosten voor tooling dankzij Tool-O-Mat van Ceratizit

Grip op het gereedschapsbeheer

Door de grote verscheidenheid aan producten en de noodzaak om korte levertijden te garanderen, liepen de indirecte gereedschapskosten bij Meirlaen op. “We hebben op een gegeven moment de gereedschapskosten in kaart gebracht en met name de verborgen kosten gaven ons genoeg reden om een alternatief te zoeken. Omdat we toen al de verspanende gereedschappen van WNT gebruikten, was de keuze voor de Tool-O-Mat snel gemaakt”, aldus Geert Meirlaen. Vier jaar geleden was het Vlaamse bedrijf een van de eerste bedrijven die de Tool-O-Mat is gaan gebruiken.

213 verschillende gereedschappen automatisch beheren

In totaal beheert de gereedschapsautomaat bij Meirlaen inmiddels 213 verschillende gereedschappen. “We werken in twee ploegen en dan is het erg belangrijk dat de tweede ploeg over dezelfde gereedschappen kan beschikken als de eerste ploeg. Op die manier kunnen we orders die aan het eind van de dag binnenkomen ook nog dezelfde dag verwerken”, vertelt Geert Meirlaen. Een algoritme in de achterliggende software van de gereedschapsautomaat bepaalt aan de hand van gebruiksgegevens automatisch of de gereedschapsvoorraad moet worden aangepast. Wordt een gereedschap over een bepaalde tijd vaker uit het systeem gehaald, dan verhoogt het systeem de voorraad automatisch. Zijn er gereedschappen die plotseling veel minder worden gebruikt, dan vraagt het systeem of de voorraad naar beneden bijgesteld moet worden. Stefaan Grimonprez, salesmanager bij Ceratizit: “Met de Tool-O-Mat is misgrijpen echt verleden tijd. De klant heeft altijd het nieuwste gereedschap op voorraad en die voorraad is qua aantallen altijd precies goed. Bovendien hoeft het gereedschap niet voorgefinancierd te worden. Pas op het moment dat een gereedschap uit het systeem wordt gehaald, wordt het gereedschap gefactureerd.”

Betere leverperformance

Na vier jaar leert de ervaring dat de kosten voor het gereedschapsbeheer met 30 procent zijn afgenomen. Omdat altijd de juiste gereedschappen op voorraad zijn, heeft het levertijden weten te reduceren. De Tool-O-Mat houdt de voorraden bij en bestelt het gereedschap volledig automatisch. Hierdoor wordt veel tijd bespaard, omdat alle verschillende facetten binnen het inkoopproces, zoals het bijhouden voorraden, bestellingen doorgeven, goederenontvangst en opslag, zijn komen te vervallen.

Reductie in gereedschapsverbruik

De gebruiksrapportage die automatisch gegenereerd wordt, geeft de zaakvoerder inzicht in het verbruik en de kosten. Sinds de laatste update worden ook de gereedschapsprijzen getoond door de Tool-O-Mat. Geert Meirlaen merkte al dat de automaat het verbruik deed afnemen, omdat medewerkers bewuster omgaan met gereedschappen. “Sinds de prijs erbij staat, ontstaat er nog meer besef over de kosten die gemaakt worden. Mensen gaan daardoor bewuster met hun gereedschap om en nemen nog meer de moeite om de optimale snijparameters in te stellen.” Daarnaast verliest niemand tijd met het zoeken naar gereedschappen. De Tool-O-Mat is één van de ontwikkelingen waarmee Meirlaen de efficiëntie naar een hoger niveau tilt. Verder is in een graveermachine geïnvesteerd om producten traceerbaar te maken en 3D print het bedrijf sinds kort met koolstofvezelversterkte materialen. “We onderzoeken constant hoe we onze bedrijfsvoering kunnen verbeteren en meerwaarde kunnen bieden aan onze klanten”, besluit Geert Meirlaen.

1 gedachte over “Automaat reduceert bij Meirlaen kosten gereedschapsbeheer en verbruik

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest