Asco Industries blijft voorlopig een zelfstandig Belgisch bedrijf. Het Amerikaanse Spirit heeft vlak voor het weekend de overname definitief afgeblazen. Eerder in de week werd daar al op gehint door Spirit, dat in mei 2018 nog bereid was $650 miljoen neer te tellen voor de Belgische luchtvaarttoeleverancier. Uitblijven van goedkeuring door de Europese Commissie wordt als reden aangevoerd. Eerder deed de cyberaanval op Asco de Amerikanen al besluiten de prijs te verlagen.


Het heeft de Belgische familie Boas, eigenaar van Asco Industries, de voorbije twee jaar niet meegezeten met de verkoop van de luchtvaarttoeleverancier. Ruim twee jaar geleden wilde branchegenoot Spirit Aerospacesystems het Belgische familiebedrijf nog kopen voor een bedrag van $650 miljoen in contanten.

Uitblijven EC goedkeuring doet Spirit Aerosystems definitief afzien van overname Belgische toeleverancier

Goede match voor Spirit

Asco is aan aantrekkelijke partij voor Spirit die extreem goed aansluit op de strategische prioriteiten. Met name verbreedt het onze Airbus activiteiten voor de A320 en A350 vleugels, voegt nieuwe defensieproducten voor de F-35 toe en het verbreedt onze commerciële capaciteiten om onze productieactiviteiten te helpen groeien”, klonk het in het voorjaar van 2018 nog uit de mond van Tom Gentle, President en CEO van Spirit. De Amerikanen verwachtten toen in het najaar van 2018 de deal af te ronden. Daar stak de Europese Commissie een stokje voor. Brussel zag een aantal ‘issues’ rond de overname, met name rondom constructies rond Airbus. Daarop trok Spirit de aangekondigde deal voorlopig terug om samen met Asco deze zaken op te lossen.

Cyberaanval verlaagt overnameprijs

Begin 2019 kondigden de Amerikanen aan het dossier opnieuw in Brussel te hebben ingediend. Toen mikte ment nog op de eerste helft van 2019 om de overname af te ronden. In maart zette Brussel het licht op groen voor de eerste fase van het overnametraject. Vorig jaar zomer werd het Belgische luchtvaartbedrijf echter getroffen door een cyberaanval. Deze legde de volledige productie in Europa en de VS langere tijd stil. Dat heeft een rol meegespeeld bij de beslissing van Spirit om de overnameprijs naar $420 miljoen te verlagen. Bij de presentatie va de Q3 2019 resultaten kondigde Spirit aan de vertraging van de overname als gevolg van de cyber aanval als reden te beschouwen minder te betalen en aanvullende voorwaarden te stellen. Maar, zo werd opgemerkt: Asco blijft een aantrekkelijke partij.

Zowel Asco als Spirit zijn bezig met het verkennen van additive manufacturing als productietechnologie.

Op de valreep ketst de deal toch af

1 oktober 2020 was de deadline om de deal rond te maken. Dit jaar zijn beide bedrijven fors geraakt door de malaise in de luchtvaartindustrie als gevolg van de covid-10 crisis. Zowel Asco als Spirit hebben te maken met sterk verminderde vraag naar vliegtuigonderdelen. Afgelopen vrijdag kwam dan het bericht naar buiten dat Spirit helemaal afziet van de overname. Het afketsen blijkt uit de stukken die bij de Amerikaanse toezichthouder op de aandelenbeurzen zijn gedeponeerd. Hierin zegt Spirit dat in overleg met Asco is besloten om de overname gesprekken te stoppen. Als hoofdreden wordt genoemd het uitblijven van goedkeuring door de Europese Commissie en het feit dat deze waarschijnlijk niet komt voor de deadline. Afgesproken is dat geen van beide partijen de ander aansprakelijk zal stellen voor schade.  

Pin It on Pinterest