DMG Mori heeft samen met Jungheinrich deze AGV ontwikkeld voor het transport van pallets met zwaardere werkstukken.

DMG Mori heeft het dieptepunt in de verkopen achter zich. In het huidige kwartaal zijn de verkopen in menig machinemarkt aangetrokken. In China lagen ze in juni zelfs boven het niveau van een jaar geleden. Dat heeft DMG Mori president Masahiko Mori gezegd in een toelichting op de halfjaar cijfers. De strategie van de afgelopen tien jaar blijkt in de huidige crisis de juiste te zijn. En de Japans-Duitse machinebouwer verkocht weliswaar fors minder machines, de prijs per order steeg.


Nadat de Duitse tak van DMG Mori onlangs bekend maakte dat de omzet en verkopen fors zijn gedaald, heeft DMG Mori als groep, beursgenoteerd in Tokio, ook de boeken geopend. De orders zijn wereldwijd in de eerste helft van 2020 met 39,3% gedaald, de omzet met 35,3% (inclusief de cijfers van DMG Mori AG). Dit laatste cijfer valt lager uit omdat door de vele lockdowns de machinebouwer niet alle geplande machine-afnames heeft kunnen laten doorgaan. Dankzij ingrijpen in de salariskosten, groei van digitale producten en verbeterde marge houdt het concern operationeel onder aan de streep netto 2,4 miljard Yen over.

Strategie pakt in crisis machinemarkt goed uit

Hoewel de cijfers dramatisch lijken, bevestigen ze het gelijk van topman Masahiko Mori om in 2008 voor het samengaan met DMG te kiezen en voor de diversificatiestrategie van de laatste jaren. Vergeleken met de financiële crisis in 2008, vlak nadat hij de eerste gesprekken met DMG had gevoerd, staat het concern er nu vele sterker voor. In 2009, het dieptepunt, stond de omzet op slechts 33% van de top in 2008 en draaide Mori een verlies van 269 miljard Yen. Nu staan de verkopen nog altijd op 66-68% van de top in 2018 en rekent men over heel 2020 op een winst van 70 tot 100 miljard Yen. “We zullen dit jaar winst maken. Dat komt vooral doordat we ons klantenbestand gediversifieerd hebben sinds 2008. Met name in Europa, Amerika en China hebben we ons klantenbestand vergroot.”

Automatisering, zoals de NH 400 palletwisselaar, zorgt voor een hoger bedrag per order.

Minder automobiel, meer mkb en precisieindustrie

Twaalf jaar geleden haalde Mori 38% van de verkopen (december 2019) uit Japan, 35% uit Europa, 22% uit Noord- en Zuid-Amerika en 6% uit China. Nu is dat respectievelijk 14%, 35% (+19% Duitsland), 18% en 8%. Belangrijker is misschien nog wel dat DMG Mori al enkele jaren bezig is het accent te verschuiven van de automobielindustrie naar andere sectoren. Het aandeel automobiel in de verkopen is afgenomen van 23% naar 16%; aerospace is gegroeid van 8% naar 16% en algemene machinebouw van 11% naar 24%. Ook de electronica- en precisie industrie zijn gegroeid. “Alhoewel automotive nog steeds belangrijk is, hebben we ons aandeel in de machinebouw, aerospace en bij het midden- en kleinbedrijf vergroot”, aldus de topman in een toelichting voor financieel analisten. Met name de halfgeleiderindustrie, zo ziet ook DMG Mori het, groeit door in deze crisistijd; de fijnmechanische industrie als geheel doet het goed in de orderintake van DMG Mori. Het grotere klantenbestand zorgt voor een stabiele inkomstenstroom uit vervangingsonderdelen en service. “Dat zwakt de impact van de crisis af, anders dan in de crisis van 2008.”

Bodem machinemarkt is bereikt in Q2

Masahiko Mori denkt dat de machinemarkt de bodem heeft gezien, althans zeker DMG Mori. In China liggen de verkopen jaar-op-jaar gerekend alweer boven die van 2019. Masahiko Mori vindt het herstel in China verbazingwekkend. “We hebben veel orders ontvangen. Onze fabriek in China is al tot maart volgend jaar volgeboekt.” Met name het midden- en kleinbedrijf investeert er. In zijn algemeenheid verwacht DMG Mori dat de de orders vanaf Q3 op kwartaalbasis weer gaan groeien. Ook die in Europa zullen verbeteren. In Japan zal het herstel trager verlopen. “De vraag van onderdelenfabrikanten voor een brede range aan toepassingen, wint momentum. Ook de vraag van hydrauliekproducenten trekt aan. Anderzijds luiden sancties van de VS tegen Chinese elektronica equipment fabrikanten een nieuwe fase in, die we nauwlettend in de gaten houden.” Verder zegt Masahiko Mori dat de vraag vanuit automobiel- en luchtvaartindustrie nog wel enige tijd op een laag niveau zullen blijven. Qua salesomzet rekent het concern in 2023 ongeveer op het niveau van 2019 te zitten, maar met een betere marge.

DMG Mori heeft wereldwijd ruim 100 werkplekken gedigitaliseerd met de Tulip-oplossing.

Digitalisering krijgt vaart

Qua technologie is vooral 5-assig bewerken gevraagd, blijkt uit de toelichting op de cijfers. 38% van de orders zijn 5-assige bewerkingscentra (vergeleken met 1% in 2008); draaifrees centra vormen de tweede grootste groep met 25%. De groei zal echter mede komen door de automatisering en digitalisering waar DMG Mori Sterk op inzet. Inmiddels hebben meer dan 24.000 klanten een account aangemaakt op het myDMGMori portaal. In het Iga Global Solutions Center heeft de machinebouwer deze zomer een volledige digitale showroom ingericht, opgebouwd uit digital twins van zo’n 45 verschillende machinetype met automatisering.

Eerst 5G netwerk in Japanse DMG Mori fabriek

En het eerste 5G netwerk is in de fabriek in gebruik genomen voor het aansturen van autonoom rijdende robots. “Wifi is niet snel en stabiel genoeg voor het gebruik van zeer nauwkeurige machines”, aldus Mori. Dankzij 5G en kunstmnatige intelligentie kan DMG Mori de thermische stabiliteit van de machines verder verbeteren en trillingen verminderen. “Volgend jaar plannen we de eerste leveringen van dit systeem.” Ook heeft DMG Mori op meer dan 100 werkplekken wereldwijd de digitalisering tools van Tulip geïmplementeerd, de Amerikaanse startup waarin het vorig jaar een belang heeft genomen.

DMG Mori heeft samen met Jungheinrich deze AGV ontwikkeld voor het transport van pallets met zwaardere werkstukken.

Foto: DMG Mori combineert 5G en zelfrijdende robots in de fabriek in Japan.

1 gedachte over “DMG Mori: dieptepunt machinemarkt ligt alweer achter ons

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest