Oqton

Het Belgisch-Amerikaanse softwarebedrijf Oqton krijgt een financiële injectie van ruim $40 miljoen. Met dat geld gaat het bedrijf in meerdere industriesegmenten het eigen softwareplatform uitrollen. Oqton combineert in een end-to-end cloudoplossing de stappen die nu nog door aparte softwaresystemen worden aangestuurd, zoals CAM, MES, ordertracking et cetera. Met kunstmatige intelligentie kan Oqton vanuit één platform de complete fabriek aansturen en zo verspilling tegengaan.


Bij de investeerders zijn naast Sandvik ook Carl Bass (voormalig CEO Autodesk) en Peter Mercelis (van het vroegere Layerwise). De Serie A investeringsronde is geleid door Fortino Capital, PMV, en Sandvik. Ben Schrauwen en Samir Hanna, die Oqton in 2017 zijn gestart, investeren ook mee, naast Dries Buytaert (Drupal and Acquia).

AI stuurt de volledige workflow aan

De Belgisch-Amerikaanse startup biedt het platform als end-to-end oplossing aan voor bedrijven die additive manufacturing of meerdere traditionele productietechnieken combineren, zoals CNC verspanen, robotlassen inclusief WAAM-technologie maar ook kwaliteitscontrole. Oqton zit met de software in het hart van Industrie 4.0. De software combineert de mogelijkheden van CAD, PLM, CAM, IOT, MES en QMS in één platform. Zo genereert Oqton zowel voor AM als CNC technologie de optimale gereedschapsbanen, doet de nesting¸ berekent de optimale oriëntatie en support maar realiseert ook de meest optimale planning en bewaakt het proces voortdurend. De integratie van post processing betekent bijvoorbeeld ook de koppeling naar CMM’s. De algoritmen leren voortdurend van de reële productiedata en optimaliseren op basis hiervan continu de processen.

Oqton integreert de werkvoorbereiding voor het CNC-frezen van AM-werkstukken in de software.

Verspilling tegengaan

Sefan Widing, President en CEO van Sandvik, zegt dat de investering in Oqton het bedrijf zal helpen om de digital manufacturing agenda van Sandvik te verbreden en verder uit te rollen. Omgekeerd kan Oqton profiteren van de kennis die Sandvik heeft van veel van de maakprocessen.” Sandvik is in de eigen productie al langere tijd bezig met digitalisering van de processen; een van de fabrieken is door het World Economic Forum aangeduid als voorbeeldfabriek voor digitale productie.

100% automatisering nu al mogelijk

De oplossingen zijn gericht op verticale marktsegmenten, zoals de aerospace-, sieraden-, dentale- medische- en algemene industrie. Uniek aan de oplossing van Oqton is dat productiedata het vertrekpunt zijn om het totale proces aan te sturen. Samir Hanna, co-founder samen met Bert Schrauwen en nu bestuursvoorzitter, zegt dat Oqton in de dentale en sieradenindustrie al tot 100 procent automatisering komt, wat een kostenreductie van 30 procent oplevert. “Met onze platformstrategie kunnen we ons richten op veel specifieke industriesegmenten zowel als op verschillende persona’s als workflows daarbinnen.” Omdat Oqton een volledig geintegreerd systeem heeft ontwikkeld, kunnen bedrijven het platform koppelen aan niet alleen additive manufacturing systemen maar ook aan hun traditionele bewerkingstechnologieën, zoals CNC verspanen, lassen en post-processing. Oqton werkt al samen met zoals EOS, Sisma, Trumpf en Sandvik.

Klaar om de cloud te omarmen

Het geld dat met de Serie A funding is opgehaald, zal gebruikt worden om het platform verder te ontwikkelen en uit te gaan rollen in deze specifieke verticale marktsegmenten. De nieuw investeerders brengen hiervoor niet alleen de financiële middelen in, aldus CEO Ben Schrauwen, maar ook hun netwerk waar Oqton gebruik van kan maken. “We zijn er kien op dat we nieuwe investeerders aan boord hebben gehaald die ons helpen wereldwijd op te schalen met zowel een directe als indirecte salesaanpak.” Ben Schrauwen denkt dat de tijd rijp is voor de maakindustrie om de cloud te omarmen. De software draait namelijk in de cloud.

Oqton telt ongeveer 70 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Gent, Kopenhagen, San Francisco en Shanghai.

Oqton

Foto: Sandvik gebruikt de Oqton software in de eigen fabrieken.

1 gedachte over “Oqton haalt $40 miljoen op om met AI productieprocessen te automatiseren

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest