Microturn Grind

Met de nieuwe Microturn Grind zet Spinner een voor de Duitse fabrikant heel nieuw machineconcept in de markt: ultraprecies harddraaien gecombineerd met zowel uitwendig als inwendig rondslijpen. Het harddraai-slijpcentrum is voorzien van drie slijpspindels, naast de hoofd- en subspindel voor de draaibewerkingen.


Spinner heeft op de EMO 2019 de Microturn geïntroduceerd: een draaifrees combinatie met in de meest uitgebreide versie een Y/B-as en overnamespil. Deze machine vormt de basis voor de Spinner Microturn Grind die de machinebouwer nu op de markt brengt. Hierin is de B-as vervangen door drie slijpspindels. Spinner mikt op bedrijven die in dezelfde opspanning als het harddraaien de slijpbewerking willen doen.

Microturn Grind is doorontwikkeling van precisie draaifreescentrum

Drie slijpspindels

De slijpspindel voor uitwendig rondslijpen staat vast onder een hoek van 12 graden en bewerkt in de hoofdspil. Door de spil iets te kantelen, kunnen ook insteek slijpbewerkingen worden gedaan met in principe vlakslijpen, iets dat anders niet zou kunnen. Hieronder staan op de Z-as de beide slijpspindels voor het inwendig rondslijpen, een spindel voor bewerken in de hoofdspil, de ander voor bewerken in de subspil. De spindels voor inwendig slijpen halen een maximaal toerental van 90.000 omwentelingen per minuut. De slijpspindel voor het uitwendig slijpen is een built-in motortype met automatische precisie balancering. Het vermogen van 10,7 kW en koppel van 25,6 Nm laat toe hiermee dezelfde prestaties te halen, zowel qua materiaalafname (MRR) als standtijd, als met klassieke rondslijpmachines.

Sub micron nauwkeurig

De slede waarop de beide spillen staan, positioneert met een resolutie van 0,0001. Spinner zegt dat hierdoor nauwkeurigheden in het sub micron bereik haalbaar zijn. Hans Blomen, directeur van Limas, houdt het op nauwkeurigheden in het micronbereik. “Precisie producten voor onder andere de optische-, halfgeleider- en medische industrie kunnen micrometer nauwkeurig met deze machine worden bewerkt, in één opspanning.” Hij verwacht hier in Nederland een markt voor te vinden.

Precisie harddraaien

De hoge nauwkeurigheid van de Spinner Microturn Grind komt mede doordat het gereedschap vast staat en het werkstuk beweegt, het concept van het draaifreescentrum dat aan de basis van deze machine staat. De draai- en freesbewerkingen worden gedaan vanuit de onderste turret, met 12 gereedschapsposities zowel voor aangedreven gereedschappen als dubbele gereedschappen (BMT 45). Deze turret is zodanig geconstrueerd dat deze een hogere stijfheid heeft om ook bij zwaardere freesbewerkingen de nauwkeurigheid te waarborgen. De revolver voor de draai/freesbewerking is uitgerust met een Y-as met een bereik van +/- 50 mm. Omdat het werkstuk beweegt, kan men op de machine gelijktijdig in één spil slijpen en in de andere harddraaien. Door de overnamemogelijkheid van de subspil, kan ook de achterkant van het werkstuk in één keer worden afgewerkt. Als optie is het mogelijk om hoofd- en subspil identiek uit te voeren. De maximale diameter van de werkstukken bedraagt 150 mm, de maximale lengte 250 mm.  

Spinner wil eind juni een huisshow organiseren en staat vlak daarvoor op Moulding Expo in Stuttgart

1 gedachte over “Spinner combineert in één machine harddraaien met rondslijpen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest