Cubebox

Limas haalt de Cubebox naar Nederland. Dit is een complete robotcel voor het automatiseren van CNC-machines, op basis van een Fanuc industrierobot. De Cubebox concurreert vooral met de cobots, maar biedt een duurzamere oplossing voor de onbemande productie.


De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies. Het bedrijf is de automatiseringstak van een van de grootste CNC-machine leveranciers in Turkije, onder andere dealer voor Spinner. Het bouwt al vele jaren turn-key automatiseringsprojecten. “Met de Cubebox krijg je een volwaardige industrierobot en software waarmee je in 4 stappen de robot programmeert”, zegt Hans Blomen, directeur van Limas.

Dealerschap van Turkse automatiseerder voor Nederland


Cobots te zwaar belast

De Cubebox concurreert vooral met cobots. Hans Blomen ziet, net als de eigenaar van Tezmaksan Robotics Technologies, als een van de grootste bezwaren van de cobot dat deze in de metaalbewerking eigenlijk te zwaar wordt belast. De cobot opereert qua reikwijdte vaak in het maximale werkgebied. Dat lijdt tot hoge slijtages aan de aandrijvingen en storingen op middellange termijn. Daarnaast kost het teachen van de cobot teveel tijd om hele kleine series onbemand te gaan produceren. “De Cubebox concurreert vanwege de prijs en het totale pakket vooral met de cobots, die weliswaar aantrekkelijk geprijsd lijken maar die op termijn minder duurzaam blijken te zijn dan een echte industrierobot”, zegt Hans Blomen.

Industrierobot voor handling tot 35 kilogram

Tezmaksan bouwt de Cubebox in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades (van elk 1200 bij 600 mm), met maximale handlinggewichten van 7 kilogram (DR Mini), 12 of 35 kilo (DR en DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de eigen Robocam software van Tezmaksan. De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. De DR is bedoeld als plug-and-play robotcel voor standalone CNC-machines. Bij de Cubebox DR kan men voor elke lade een ander werkstuk programmeren. Zo kan men kleine series verschillende producten onbemand frezen of draaien. Voor de Cubebox robot zijn verschillende grijpersystemen van Schunk leverbaar, die ofwel in de cel of in een speciaal rek naast de robotcel geplaatst worden.

Rackhandling

De Cubebox Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De TR is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg. handling gewicht. De derde productlijn is de Cubebox Soul voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar.

In 4 stappen programmeren met Robocam software

Alle systemen worden geleverd met de eigen Robocam software. Het inlezen van een CAD-tekening is voldoende om het werkstuk voor de Cubebox robot te programmeren. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in vier stappen via de eenvoudige dialoogbesturing.

De officiële lancering van de Cubebox is komend najaar op Metavak en daarna bij de viering van 20 jaar Limas in week 45. Het thema hiervan is Industrie 4.0. “Die richting gaan we op. Over tien jaar verkopen we geen standalone machines meer, maar een compleet concept voor onbemande productie. Met de Cubebox robotlaadsystemen halen we daarvoor de juiste basis in huis”, aldus Hans Blomen. De Turkse robotcellen staan al in de showroom in Neer. Het eerste systeem is inmiddels verkocht.

3 gedachten over “Limas Cubebox industriële robot als alternatief voor cobots

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest