De Nederlandse industriële productie kan dit jaar het niveau van voor corona overstijgen. De grote onzekerheid is echter de levering van kritische materialen en onderdelen. Bovendien temperen chiptekorten zeker tot in 2022 de groei. Dat schrijft het Economische Bureau van ING.

Dit jaar trekt de vraag zowel vanuit binnen- als buitenland verder aan. De Nederlandse export is na een forse coronadip sterk gegroeid en zal in 2021 naar verwachting met zo’n 5% toenemen. De verbeterde vooruitzichten vertalen zich in optimisme onder producenten. Industriële inkoopmanagers zijn niet eerder zo positief gestemd geweest als in april. Toch zijn er onder het oppervlak een aantal trends zichtbaar die de groei van de industrie afremmen.

ING Economisch Bureau voorspelt fors herstel hightech industrie maar ziet ook risico’s

Het tekort aan chips is niet het enige leveringsprobleem volgens ING Economisch Bureau (foto ASML)

Oplopende levertijden

Edse Dantuma, senior econoom bij het ING Economisch Bureau, schrijft in zijn nieuwe sectoranalyse dat sinds eind vorig jaar de hoeveelheid nog op te starten en onderhanden werk doorlopend toeneemt. De sterk oplopende levertijden remmen de productiegroei in toenemende mate af. Dat geldt niet alleen voor chips, het onderdeel dat het meest in het nieuws is. Ook de beschikbaarheid van andere elektronicacomponenten, plastics en bepaalde staalsoorten staat onder druk. ‘Een tekort aan enkele kritische materialen of componenten kan hele productielijnen tot stilstand brengen’, waarschuwt de econoom. Het tekort aan chips zal niet voor 2022 opgelost zijn, denkt hij.

Post onderhanden werk groeit voortdurend

Inkoopprijzen stijgen sneller dan verkoopprijzen

Bovendien constateert hij dat de industriële inkoopprijzen sneller stijgen dan de verkoopprijzen. Het ING Economisch Bureau schrijft hierover: ‘Vooral bedrijven die op aardolie gebaseerde producten voortbrengen zoals chemie- en kunststofproducenten en bedrijven met energie-intensieve productieprocessen zoals metaalproducenten zien de kosten rap oplopen. Producenten trachten de hogere inkoopkosten in hogere afzetprijzen door te berekenen. Maar dat gaat veelal niet in het tempo van de kostenstijgingen, waardoor winstmarges onder druk staan.’

Hightechindustrie: groeiraming 8%

Al met al is de econoom het meest positief over de technologische industrie. Die laat naar verwachting de hoogste productiegroei zien. De inhaalslag is relatief groter dan de krimp vorig jaar. Leveranciers aan de halfgeleiderindustrie profiteren bovendien van de grote vraag naar chips. ING Economisch Bureau rekent daarom voor 2021 met een groei van 7% van de technologische industrie. De automotive doet het met 12% het beste, gevolgd door de hightech industrie met 8%.

Foto: voorbeeld van hightech productie bij Marin op een 5-assige precisie freesmachine van Röders TEC.

Pin It on Pinterest