Made-in-Europe.nu

Mazak Go Green: CO2 reductie bij machinegebruik

Mazak heeft afgelopen week op de EMO naast automatisering voor de CV-500 5-asser ook het Mazak Go Green initiatief gelanceerd, omdat CO2 reductie doordringt bij de gebruikers. De Japanse machinebouwer wil eind dit decennium de milieu-efficiency van de machines verviervoudigen vergeleken met 2010, het benchmarkjaar. Opvallend detail in de aanpak: Mazak verwacht dat de CO2 impact een rol krijgt in de prijs van machines. Het Smooth Energy Dashboard geeft inzicht in de CO2 emissie per product.


Technologienieuws overheerste afgelopen week bij Mazak op de EMO in Milaan. Zo was er de 5-asser CV-500 te zien, die twee jaar geleden is gelanceerd, met Mazak-automatisering. De MA-20/400 is een volledig geïntegreerde plug and play robotlaadstation voor product handling. Mazak wil hiermee geautomatiseerd 5-assig bewerken bereikbaar maken voor een bredere doelgroep, waaronder toeleveranciers en startups.

Machinebouwer verwacht dat toeleveringsbedrijven afgerekend worden op carbon footprint

Nieuwe Integrex reeks en grote VCN

Automatisering is ook het sleutelwoord bij de nieuwe generatie Integrex i-H serie. Dit is de opvolger van de Integrex i-serie. Alle modellen in deze nieuwe reeks zijn klaar om te automatiseren, ofwel met stafaanvoer of robotbelading. De nieuwe Mazak Smooth RCC (Robot Cell Controler) voegt nieuwe functies toe, zoals het zoeken naar de instellingen voor gereedschappen en opspanningen. Ook kan men met Smooth RCC de robot in hetzelfde coördinatensysteem als de machine programmeren. Het nieuwe verticale bewerkingscentrum VCN-700 is voor het eerst op een beurs getoond. Het is het grootste verticaal bewerkingscentrum dat in de Europese fabriek van Mazak gebouwd wordt. Het bereik is 1300 bij 700 bij 650 mm.

Aandacht carbon footprint verschuift naar gebruikers

Mazak gaat echter ook werk maken van het terugdringen van de CO2 emissie tijdens het bewerken met de Mazak machines. Nadat al eerder gestart is met het verkleinen van de carbonfootprint in de eigen productie, verschuift de aandacht nu naar de klanten die met Mazak machines werken. Nieuwe machines worden voorzien van verschillende energiebesparende maatregelen, met als onderliggend doel CO2 reductie. Ook worden machines compacter, zoals de volgende generatie Variaxis i-800 NEO. Vergeleken met het vorige model is de CO2 emissie 27% geringer. Het nieuwe Smooth Energy Dashboard helpt de gebruiker inzicht te krijgen in het energieverbruik, dat realtime wordt gemeten. Ook het energieverbruik per onderdeel wordt berekend, evenals de CO2 uitstoot.

CO2 impact krijgt invloed op de prijs

De Japanse machinebouwer verwacht namelijk dat de cradle-to-grave carbon footprint van een CNC-machine niet alleen een rol speelt bij de fabrikanten zelf maar ook doorsijpelt naar de gebruikers ervan. Het CO2 gebruik tijdens de levensduur van een machine zal door de supply chain uiteindelijk uitgebreid worden tot in de bedrijven die met de machines werken. Dat heeft ook invloed op de prijs van een CNC-machine. Wordt deze momenteel nog berekend door de prijs en de afleverkosten samen te tellen, in de toekomst wordt dit waarschijnlijk prijs, afleverkosten en de CO2 impact, denkt Mazak.

1 comment

Pin It on Pinterest