Integrex i-H

Automatisering: dat is een van de hoofdthema’s tijdens het Mazak Open House in Leuven. De machinebouwer pakt dit thema op met onder andere de nieuwe Integrex i-H serie en de nieuwste versie van Smooth-besturing, SmoothAi. RoboJob, een van de vaste exposanten in Leuven, laat de nieuwste Tower oplossing zien, een kleine versie die desondanks 72 uur onbemande productie garandeert. BMO Automation en Schunk vullen het automatiseringsthema verder aan.


Dat automatisering veel aandacht krijgt op de huisshow van Mazak ligt voor de hand. Ofwel automatiseer je om het rendement van de investeringen in CNC-machines te verhogen ofwel ga je aan de slag met automatisering om het tekort aan vakmensen op te lossen. Of beide omdat je een oplossing wilt voor de alsmaar kleinere series die vandaag de dag besteld worden. “Series vanaf 15 stuks produceren we nu al volledig automatisch”, zegt Pieter Cappoen, zaakvoerder van Platteau Subcontracting. “Dat willen we nog verder naar beneden brengen.  Klanten bestellen in steeds kleinere hoeveelheden.  Uiteindelijk wil ik vanaf 2 stuks geautomatiseerd verspanen.”

Mazak toont nieuwe Integrex i-H serie; RoboJob lanceert compact Tower systeem

Platteau Subcontracting
Amper een half jaar na de ingebruikname van de eerste RoboJob Tower, bestelt Platteau al de tweede.

Schaarse vakmensen beter inzetten

De Belgische metaalondernemer toont dit jaar duidelijk aan hoe automatisering groei kan versnellen. Begin dit jaar heeft hij Platteau Subcontracting de eerste cel bestaande uit een Mazak Integrex j-200S en een RoboJob Tower systeem in gebruik genomen. In het voorjaar sprak Pieter Cappoen nog over series 15 stuks die hij onbemand wil maken, een doel dat hij ondertussen heeft bereikt. Door te automatiseren kun je de marge op peil houden. Hij investeert daarnaast in automatisering omdat hij zijn schaarse vakmensen wil inzetten voor het maken van programma’s en optimaliseren van de productie en ze niet de hele dag stukken laten opspannen en weer uitnemen. De ervaringen in de voorbije maanden zijn zo goed, dat Pieter Cappoen inmiddels een tweede cel heeft besteld.

Platteau Subcontracting bestelt tweede Tower systeem

Opnieuw bestaat deze uit een Mazak Integrex j-200S en een RoboJob Tower systeem. Dit keer komt er ook een barfeeder aan de Integrex. Deze combinatie zal opnieuw worden voorzien van de RoboJob servogrijper, maar deze keer wordt de machine uitgerust met een Hainbuch spantangwisselsysteem.  “Dat moet ons toelaten om nog sneller om te schakelen van product A naar product B.  De flexibiliteit is gigantisch.”  De eerste cel is voorzien van een SMW klauwplaat. De robot wisselt de klauwen hiervan. Nu komt er dus een tweede variant naast. “We gaan 3 lades voorzien van Hainbuch-spantangen, en zullen dus ook kleinere aantallen volautomatisch kunnen produceren”, aldus Pieter Cappoen.

De Integrex i-450H S.

Nieuwe Integrex H-serie voorbereid voor automatisering

Mazak zet zelf sterk in op automatisering. Op de EMO werd vorige maand de nieuwe Integrex i-H serie getoond. Deze is de lijn multitaskingmachines van Mazak die af fabriek klaar zijn voor automatisering. De machines worden geleverd met de SmoothAi besturing, de besturing die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Mechanisch heeft Mazak de nieuwe i-H serie aangepast door bijvoorbeeld het gereedschapmagazijn naar de achterkant van de machine te verplaatsen. Hierdoor kan de voorkant van de machine volledig vlak blijven, wat robotbelading vereenvoudigt terwijl de machine toch goed toegankelijk blijft voor de operator. Het magazijn aan de achterkant biedt standaard ruimte aan 38 gereedschappen. Dit kan vergroot worden naar 74 en zelfs 112. Ondanks dat het gereedschapsmagazijn aan de achterzijde is geplaatst, kan de operator de nieuwe gereedschappen aan de voorzijde inladen. Alle modellen in deze reeks kunnen met automatisering geleverd worden.

SmoothAi besturing gebruikt Machine Learning algoritmen

Smooth AI
De nieuwe SmoothAi een van de premières op het Mazak Open House.

Smooth Ai en Smooth Robot Controller

Op de eerste twee modellen, de Integrex i-250H St en i-450H ST levert Mazak eventueel ook de nieuwe Smooth RCC, de celbesturing. Via de SmoothAi besturing krijgt de operator dan toegang tot Robot Setup Assist waarmee de robot geprogrammeerd wordt vergelijkbaar met het programmeren van de machine. Ook controleert de Smooth RCC de beschikbaarheid van tooling en opspangereedschappen. In Leuven zien de bezoekers de nieuwe Integrex i-350H S live.

Machine Learning geïntegreerd in Smooth besturing

Tijdens de huisshow zal daarnaast veel aandacht uitgaan naar de nieuwe besturingen. Mazatrol bestaat dit jaar 40 jaar. De allernieuwste versie hiervan is SmoothAi. Hierin past Mazak Machine Learning toe maar bijvoorbeeld ook het genereren van een digitale tweeling. Dit laatste gebeurt door machinedata te synchroniseren met Smooth CAM Ai en Smooth Project Manager, twee softwaresystemen van Mazak die op een server op kantoor draaien. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie genereert de SmoothAi besturing automatisch programma’s op basis van 3D modellen. Hiermee kunnen programmeertijden tot 90 procent worden teruggedrongen, afhankelijk van de complexiteit van de onderdelen.

Lagere Tower

RoboJob toont ten slotte bij Mazak voor het eerste de nieuwe Tower. Het gaat hier om een compacter systeem, met een toren die slechts 3,5 meter hoog is. Desondanks biedt het systeem opslagcapaciteit voor zo’n 72 uur autonome productie, ook van kleinere batches verschillende producten. Meer over deze nieuwe RoboJob cel lees je hier.

Het Mazak Open House vindt plaats op 30 november en 1 en 2 december, telkens van 13.30 uur tot 20.00 uur. Andere deelnemers naast RoboJob zijn dit jaar BMO Automation, Kennametal, Schunk en Produsoft. Er gelden voor bezoekers wel enkele coronamaatregelen, zoals registratie vooraf, scannen van de QR code en het dragen van een mondmasker. Meer informatie lees je hier.

1 gedachte over “Automatisering troef op Mazak Open House

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest